Bruto domaći proizvod (BDP) RS u prvom kvartalu ove godine porastao je za 3,1 odsto u odnosu na isti period lani.

Najveći rast BDP-a u prvom kvartalu i to od 6,4 odsto ostvaren je u građevinarstvu, dok je u oblasti vađenja rude i kamena, proizvodnje i snabdijevanja strujom, parom i klimatizacijom rast iznosio pet procenata.

– U trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila, motocikala, te saobraćaju i skladišćenju, kao i hotelijerstvu i ugostiteljstvu rast BDP-a iznosio je 4,2 odsto. Procenat rasta od tri odsto zabilježen je u području umjetnosti, zabava i rekreacija te ostalim uslužnim djelatnostima – podaci su Zavoda za statistiku RS.

Manji rast BDP-a i to od svega 1,8 odsto ostvaren je u finansijskim i djelatnostima osiguranja, 1,7 odsto u stručnim naučnim i tehničkim djelatnostima, a od 1,1 odsto u poslovanju nekretninama te poljoprivredi i šumarstvu.

– Javna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje te obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada imali su najmanji rast BDP-a i to od svega 0,9 odsto – navedeno je u statističkim podacima.

S druge strane, BDP je pao u prerađivačkoj industriji i to za 2,1 odsto te informacijama i komunikacijama za 0,2 odsto.

Privrednici ističu da je za pohvalu rast BDP-a RS od 3,1 odsto, ali je zabrinjavajući pad u realnom sektoru.

– Najvećem rastu BDP-a u građevinarstvu sigurno su doprinijeli završeni objekti i oživljavanje stanogradnje. Građevinci grade zgrade jer je sve veća potražnja za stanovima – rekao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Naglasio je da, s druge strane, nikako nije pozitivan pad BDP-a u prerađivačkoj industriji.

  • Zbog toga sve snage treba usmjeriti u oživljavanje prerade, osposobljavanje i privlačenje što većeg broja investitora, povećanje izvoza te stvaranje što boljih uslova za rast proizvodnje – naveo je Vidić.

Očekivanja

Mihajlo Vidić je rekao da će ekonomija RS nastaviti i do kraja godine da raste sa procentom od oko tri odsto.

– Vjerujem da će doći do stabilizacije i prerađivačke industrije – rekao je Vidić.

Rast BDP-a po kvartalima u 2017. godini procenat kvartal

*2,9 – prvi

*3,1 – drugi

*3,2 – treći

*3 – četvrti

Izvor: Glas Srpske

Leave a Reply