Dodijeljeni detašmani privrednim društvima iz Srpske za izvođenje radova u Njemačkoj

Privredna komora Republike Srpske organizovala je danas svečanu dodjelu detašmana za izvođenje radova u SR Njemačkoj, za detašmansku 2019/2020. godinu.
Ukupan kontigent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Republici Srpskoj pripada 666 detašmana, odnosno jedna trećina.

– Za detašmane se prijavilo 27 preduzeća, od kojih pet prvi put, dok su 22 već korisnici – rekao je direktor Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić novinarima u Banjaluci nakon svečane dodjele detašmana.

Naveo je da je procenat iskorištenosti detašmana na nivou BiH za prošlu godinu bio 87 odsto, dok je Srpska imala 666 detašmana koji su iskorišteni stoprocentno.

Ističući da je bitno to što su preduzeća koja su ove godine konkurisala za detašmane imala prihod u poslovanju od oko 140 miliona KM, Ćorić je naveo da su preduzeća koja su već bila angažovana u NJemačkoj u prošloj godini ostvarila prihod od 33 miliona evra u toj zemlji.

Ćorić je naveo da je prošlu detašmansku godinu karakterisalo otežano dobijanje viza u njemačkoj Ambasadi u Sarajevu, gdje je taj proces trajao i po tri mjeseca, dok je za zaključivanje ugovora u NJemačkoj bilo potrebno do mjesec dana.

„To je bio jedan od uzroka zašto su naša preduzeća imala otežane uslove poslovanja u NJemačkoj“, rekao je Ćorić i dodao da je drugi otežavajući razlog poslovanja bio problem sa radnom snagom.

Borivoje Račić, direktor banjalučkog preduzeća „Termomontaža“, jedne od firmi koja je dobila detašman, naglasio je ogroman značaj rada privrednih društava iz Srpske u NJemačkoj, prije svega zbog stručnog osposobljavanja radnika i prihoda koji dolaze u Srpsku.

Leave a Reply