Domaće firme gube poslove zbog sporog izdavanja radnih viza

55959891_2477213475839271_8245202508025167872_oFirme iz BiH koje imaju detaširane radnike u NJemačkoj gube poslove jer Ambasada u Sarajevu vrlo sporo izdaje radne dozvole i vize, rekao je danas predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Povodom ovog problema Spoljnotrgovinska komora BiH danas je organizovala sastanak oštećenih firmi sa nadležnim institucijama u BiH, među kojima je i Privredna komora Republike Srpske, uključujući i Ambasadu NJemačke, čiji se predstavnici nisu odazvali.
– Svih prethodnih godina iskorištenost ovih dozvola je bila 100 odsto, a u prošloj godini je to 81 odsto sa tendencijom pada. Ako se nastavi ovako sporo izdavanje viza, potpuno će biti izgubljen ovaj projekat, odnosno međudržavni sporazum – rekao je Egrlić i dodao da bi problem mogao biti riješen po modelu rada Ambasade NJemačke u Srbiji.
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da su problemi počeli od 2017. godine za firme iz BiH koje putem detašmana izvode građevinske radove i poslove industrijske montaže, te rudarske radove u NJemačkoj shodno međudržavnom sporazumu koji je ratifikovan 1995. godine.
– Na osnovu tog ugovora 2.000 radnika može svakodnevno da radi u NJemačkoj. Komplikovanim procedurama izdavanja radnih viza u Ambasadi NJemačke u Sarajevu, s obzirom da se više od tri mjeseca čeka na termin za razgovor, prošle godine je nedostajalo 350 izdatih dozvola – rekao je Jašarspahić.
On je dodao da je jedino rješenje da se angažovanjem institucija u BiH pokuša sačuvati međudržavni sporazum sa NJemačkom, odnosno 2.000 radnih mjesta.
Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragiša Mekić, koji je prisustvovao današnjim razgovorima u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH, podsjetio je da je na sastanku stručnih grupa BiH i NJemačke u novembru prošle godine ukazano na problem.
– Osnovni problem je pravna nesigurnost preduzeća iz BiH koje sklope poslove u NJemačkoj da dobiju dozvole za radnike, a u Ambasadi u Sarajevu ne mogu aplicirati za vize. Dobili smo obećanje da će se ovo brzo riješiti – rekao je Mekić i dodao da je više puta iz resornog ministarstva pisanim putem zatraženo rješavanje ovog problema.

Leave a Reply