Dualno obrazovanje: Delegacija iz BiH u studijskoj posjeti Srbiji

Predstavnici privrednih komora, srednjih stručnih škola, ministarstava, od 3. do 8. decembra učestvuju u studijskoj posjeti Srbiji, s ciljem stručne razmjene iskustava u uspostavljanju i provođenju dualnog obrazovanja.
Organizator posjete je GIZ.
Srbija je lider u regionu u uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja, a iskustva u provođenju su dragocjena svim institucijama koje ce biti uključene u ovaj proces u Republici Srpskoj i FBiH.
Članovi delegacije iz BiH imali su priliku da posjete Ministarstvo prosvjete nauke i tehnoloskog razvoja Srbije, Privrednu komoru Srbije, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Politehničku školu u Kragujevcu, te kompanije Unior componenets d.o.o. i Gorenje MDM d.o.o. takođe u Kragujevcu. Prilikom posjeta svim institucijama, školi i kompanijama, članovi delegacije stekli su kompletan uvid u sistem funkcionisanja dualnog obrazovanja u Srbiji, odnosno u sistem učenja kroz rad kod poslodavca.
Iskustva koja su učesnici dobili biće od velike koristi u smislu primjene dobrih rješenja, ali i upoznavanju sa preprekama sa kojima su se predstavnici institucija, škola i kompanija u Srbiji susreli u samim počecima primjene. Istaknuta je velika podrška GIZ-a u ovom procesu, ali i drugih donatora kao sto su Austrijska razvojna agencija, Privredna komora Austrije, Švajcarski SDC putem različitih projekata.

Leave a Reply