Formirati krizne štabove i definisati mjere rasterećenja oštećenim preduzećima

S obzirom da je globalni problem, prouzrokovan širenjem virusa korona, eskalirao u regionu i da je odlukom vlasti Hrvatske zabranjen ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koji su u prethodnih 14 dana boravili u Italiji, onemogućen je prevoz roba prvenstveno iz Italije u Republiku Srpsku, ali i u suprotnom smjeru.

Imajući u vidu da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, ova mjera Hrvatske u značajnoj mjeri ugrožava poslovanja cijele naše privrede i stvara dodatne troškove domaćim preduzećima.

Zbog toga, Privredna komora Republike Srpske uputila je danas inicijativu predsjedniku Vlade Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i definišu način i uslove pod kojim bi, uz stroge zdravstvene kontrole, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku, i u suprotnom smjeru, bio što prije omogućen. Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi.

Takođe, predlažemo Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara BiH da formiraju „krizne štabove“, sastavljene od predstavnika nadležnih institucija, koji bi pratili uticaj ovog virusa na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere u cilju ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite.

Neophodno je i donošenje mjera, kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štete zbog širenja virusa korona, bila omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu.

Leave a Reply