Grant od 956.137 KM za 35 projekata

20150730 CREDO KRAJINA (12)Razvojni fond projekta „Kredo Krajina“ sufinansiraće sa ukupno 956.137 KM 35 projekata preduzeća, organizacija i lokalnih zajednica.
U okviru drugog javnog poziva na koji su mogla da apliciraju privredna društva iz metalske, drvne i prehrambene industrije, kao i industrije kože i obuće, te jedinice lokalne samouprave i neprofitne organizacije sa područja Krajine odobreno je ukupno 35 projekata, ukupne vrijednosti 3.885.853 KM.
Najveći broj projekata odobren je privrednim društvima, pa će 89 odsto grant sredstava dobiti preduzeća, a 11 odsto grant sredstava namijenjeno je za dvije jedinice lokalne samouprave i tri neprofitne organizacije, čiji projekti podržavaju konkurentnost preduzeća iz ove četiri oblasti industrije, rekao je
Zdravko Miovčić, direktor Agencije za razvoj preduzeća „Eda“.
Agencija „Eda“ je danas u Privrednoj komori Srpske u Banjaluci organizovala potpisivanje ugovora za sufinansiranje ovih 35 projekata iz sredstava Razvojnog fonda projekta „Kredo Krajina“.
Miočić je naglasio da je ovaj projekat važan zbog toga što je podstakao firme da brže i više investiraju. „Jedna KM dodijeljenih grant sredstava navela je da firme ulože još svoje tri KM iz različitih izvora da bi se kupila nova oprema koja će im omogućiti da se bolje nadmeću na tržištima“, istakao je Miovčić.
Prema njegovim riječima, na početku projekta očekivani ciljevi bili su oko 200 novih radnih mjesta i veća konkurentnost izvozno orijentisanih preduzeća iz ove četiri industrijske oblasti.
„Kada je riječ o radnim mjestima, cilj koji smo zadali i ostvarili smo jer će biti i više od 200 novih radnih mjesta, a konkurentnost preduzeća na izvoznim tržištima je cilj na kojem treba raditi jer je potrebno mnogo znanja, napora i sredstava da bi bila konkurentna“, rekao je Miovčić novinarima u Banjaluci.
On je rekao i da je zadovoljan odzivom i aktivnim učešćem direktora preduzeća na radionicama koje su im pomagale da brže odluče da li će investirati u određene stvari, kao i da li će uvoditi određena poboljšanja u svoje firme.
Prema njegovim riječima, radom na ovom projektu došlo se do dijagnoze problema koje firme ne mogu da riješe same. „Mala i srednja preduzeća ne mogu da investiraju u istraživanje i razvoj proizvoda, kao ni u stvaranje inženjera i obrazovanih kadrova, tako da ta vrsta kapaciteta treba da bude obezbijeđena na neki drugi način i dostupna za sve“, poručio je Miovčić.
Direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je dodjeljivanje grant sredstava za preduzeća važna komponenta projekta „Kredo Krajina“, finansiranog od Švedske, a na kojem je Privredna komora kao partner radila sa Agencijom „Eda“ dvije i po godine.
„Privredni subjekti su prepoznali da se moraju tehnološki osavremenjavati, te da su ova grant sredstva samo prvi korak koji će ih pogurati da se lakše odluče da idu u nove projekte“, rekao je Ćorić.
On je poručio da treba zaboraviti dosadašnju ideju da je jeftina radna snaga prednost, a više potencirati znanje i koristiti iskustva stranih kompanija da bi se profilisali domaći radnici.
„Projekat je dao rezultate, prepoznali smo šta je budućnost prerađivačke privrede, te u narednom periodu to treba ugraditi u sve strategije u Republici Srpskoj“, ocijenio je Ćorić.
Izvor: SRNA

Leave a Reply