Hitno omogućiti prevoz robe preko Hrvatske

Privredna komora Republike Srpske zahtijeva da zbog situacije u vezi sa virusom korona nadležne institucije Srpske u najkraćem roku stupe u kontakt sa organima Hrvatske kako bi bio omogućen prevoz roba preko teritorije te zemlje u Srpsku jer, kako naglašavaju, prijeti kolaps prerađivačkoj industriji Srpske.
Portparol Komore Vladimir Blagojević rekao je Srni da bi, uz poštovanje maksimalnih mjera zdravstvene zaštite i kontrole, to moglo biti riješeno i tako da kamionima iz Srpske bude omogućeno da u konvoju sa pratnjom prođu kroz Hrvatsku, kako ne bi došlo do zatvaranja velikog broja privrednih društava iz Srpske.

Blagojević je naveo da je riječ o izvozno orijentisani firmama ili firmama čija proizvodnja zavisi od uvoza robe.

Prema njegovim riječima, Privredna komora Srpske traži da se formira i neka vrsta kriznog štaba i na nivou Srpske i na nivou BiH koji bi pratio stanje u vezi sa virusom korona i posljedicama koje ima na privredu.

„U štab bi trebalo da uđu isključivo predstavnici relevantnih instutucija Srpske, koji bi trebalo da prate i redovno informišu javnost da ne bismo došli u situaciju da se i dalje pojavljuju neprovjerene informacije koje dodatno šire paniku, te dovode privrednike u zabludu“, naveo je Blagojević.

On je naglasio da bi njihov zadatak bio da na osnovu svih rezultata kreiraju mjere koje bi išle prema saniranju štete u preduzećima koje su iz dana u dan veće.

Leave a Reply