Inicijativa za ukidanje takse za reklamiranje na vozilima

By 20. августа 2015. Nekategorizovano No Comments

Inicijativa privrednika za izmjenu Odluke o reklamiranju na teritoriji grada Banja Luka s ciljeautobusi reklamam ukidanja naknada za lijepljenje reklamnih folija na vozila,bila je tema sastankapet značajnih banjalučkih preduzeća sa predsjednikom Područne privredne komore Banja Luka.

Nakon što je Komunalna policija u proteklih 30 dana intenzivirala kontrole nad isticanjem reklamnih folija na vozilima, privrednici su se obratili Komori sa molbom za preduzimanje aktivnosti pred Gradom Banja Luka kako bi se ovaj parafiskalni namet ukinuo. Stručna služba Komore je zatim obavila analizu te došla do zaključka da napodručju djelovanja Komore Banja Lukasamo Banjaluka, Prijedor i Laktaši naplaćuju ovaj namet, kao i daZakon o komunalnim taksamauopšte ne daje mogućnost uvođenja komunalne takse za reklamne folije na vozilima.Dakle, vozila koja su registrovana u drugim opštinama saobraćaju Banja Lukom bez obaveze da plate naknadu za reklamu koju nose, dok je za vozila banjalučkih preduzeća koja su raspoređena u poslovnicama širom BiH i uopšte ne dolaze u Banja Luku obavezno platiti komunalnu taksu za reklamnu foliju.

Privredna komora je zatim organizovala sastanak sa nekoliko privrednih društavaiz Banja Lukekoja koriste veliki broj vozila u poslovnom procesu.Sastanku su prisustvovalipredstavnici Banjalučke pivare, Krajina Klasa, M:tel-a, Vitaminke i Glasa Srpske, koji zajedno zapošljavaju više od 3.200radnika, a, istovremeno, su i najčešći sponzorigradskih kulturnih, sportskih, humanitarnih i sličnih događaja. Prisutni su podržali inicijativu te zaključilida je potrebno tražiti ukidanje ove naknade.

Naredni korak koji će Komora napraviti po ovom pitanjuje zvanično obraćanje Gradskoj upravi Banja Luka sa zahtjevom za ukidanje sporne komunalne takse. Nakon toga, isti zahtjev biće upućen i Opštini Laktaši i Gradu Prijedor.

Leave a Reply