Inovativnost proizvode čini konkurentnim na svjetskom tržištu

dvorana-860x4845c066c0d17bd3„Kroz inovativnost, proizvodi i usluge postaju konkurentni ne samo na nacionalnom i evropskom nivou, već i globalno“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na poslovnom forumu HGK Inovacijama do konkurentnosti, koji je danas održan u Zagrebu i koji predstavlja kraj hrvatskog jednogodišnjeg predsjedavanja ovom inicijativom.

Burilović je na Forumu, kojem prisustvuje i direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, naglasio da u strukturi ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj Hrvatske preovladava poslovni sektor na koji ide 0,44 odsto BDP-a, što je manje od prosjeka EU.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, izjavio je da se teme konkurentnosti i inovacija provlače kroz sve političke i privredne skupove.

– Konkurentnost prije svega znači sposobnost nekoga društva da proizvede robe i usluge koje prolaze test na međunarodnom tržištu, a inovacije su poduhvati koji smanjuju troškove proizvodnje i administracije. Kombinacija inovacija i konkurentnosti za rezultat ima da one države koje se bolje prilagođavaju promjenama na tržištu ostvaruju bolje rezultate kada je riječ o trgovinskoj razmjeni, izvozu i privrednom rastu. Stoga je odgovornost na državama da obezbijede preduzetnicima pravni okvir koji će im omogućiti da budu bolji od konkurenata u međunarodnoj utakmici – rekao je Plenković.

Victoria Zinchuk, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, naglasila je da samo finansiranje u slučaju inovacija nije dovoljno jer postoji mnogo komercijalnih banaka koje to rade.

– Ono po čemu se mi razlikujemo je razvoj novih proizvoda i saradnja s vladama kako bismo zajedno kreirali okruženje u kojem se kompanije mogu razvijati i investirati – navela je Zinchuk.

Jernej Salecl, podsekretar Ministarstvu privrednog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, predstavio je slovenački inovacioni sistem.  Oko 40 odsto slovenačkih kompanija, kako kaže, može se nazvati inovativnim.

– Upravo pripremamo novu strategiju na državnom nivou kojom ćemo dodatno ojačati sistem inovacija. Cilj nam je da tradicionalnu industriju pretvorimo u industriju znanja koja je u potpunosti uključena u međunarodna tržišna kretanja. Naravno, to je proces koji traje i zahtijeva saradnju i koordinaciju svih institucija i državnih tijela, jer bez toga nema uspjeha – smatra je Salecl.

panel-860x4845c066c0d15bafNakon uvodnih obraćanja, održan je i panel diskusija „Inovacijama do konkurentnosti“, na kojoj su učestvovali Tomislav Bronzin, direktor Citusa, Izet Ždralović, član Uprave MicroBlinka, Darko Crha, direktor Data Linka, Carlo Poloni, predsjednik Esteco SpA i Ildikó Török, direktor poslovnog razvoja kompanije Mozaik Education Ltd.

Ždralović je istakao da njihovo preduzeće ne doživljava inovaciju kao jedan pojedinačni proizvod, već kao proces koji kontinuirano traje.

– Naš fokus je personalizovana komunikacija, da osobe koje koriste kompjuter ne doživljavaju taj kompjuter kao mašinu. Razvijamo softver koji omogućava digitalnu transformaciju u nekoliko različitih sektora – kazao je Bronzin, čija je kompanija dobila preko 60 nagrada za inovacije u cijelom svijetu.

Török je objasnila kako su se u Mozaik Educationu odlučili izgraditi most između tradicionalnog i digitalnog obrazovanja. Pri tome koriste interaktivne 3-D animacije, aplikacije i video materijale.

– Riječ je o dugotrajnom procesu koji se ne može dogoditi preko noći – naglasila je.

Crha se prisjetio početaka Dana Linka. Krenuli su od IT-a, pa se okrenuli prema specijalnoj industrijskoj automatizaciji i radili za brojne poznate kompanije.

– Zadnjih osam godina smo krenuli u komercijalnije vode i proizvodimo niskoenergetsku rasvjetu u brodogradnji, a radimo i za vojnu industriju – rekao je Crha.

Coloni je pojasnio da je njegova kompanija nastala kao plod univerzitetskog istraživanja, a bave se softverom za B2B segment, prvenstveno za automobilsku industriju.

– Pomažemo dizajnerima da povežu različite zadatke prilikom procesa dizajniranja, a u tome nam pomaže analitika, mašinsko učenje, i automatizacija – naglasio je.

 

 

Leave a Reply