Komora dobila Sertifikat bonitetne izvrsnosti

DSC_9308 zajednickaPrivredna komora Republike Srpske dobila je Sertifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodnu potvrdu kvaliteta poslovanja, koji su potpredsjedniku Komore, Mihajlu Vidiću, uručili predstavnici kompanije Bisnode BH.

Kako su istakli u ovoj kompaniji, Privredna komora Srpske Sertifikat je zaslužila svojim radom, zalaganjem i dobrim rezultatima.

Osim Komori, sertifikati su uručeni i predstavnicima kompanija iz Bijeljine RB, Olimp grupa, Bodaksko, Monting montaža, Old gold komerc, Poli garden, Semberske novine, Fortuna BN, Termo kontrol, Dar-prom iz Јanje, Stojanović i sin iz Ruhotine, Medikus-vet iz Ugljevika, te Јokić-invest iz Zvornika, Tat-kom iz Srpca, BH aluminijum iz Vlasenice, Dabar holz iz Kozarske Dubice.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić rekao je da o značaju ovih kompanija najbolje govori podatak da njih 14 odsto, od ukupnog broja kompanija u bijeljinskoj regiji, zapošljavaju 15.000 ljudi, imaju prihod veći od 2,5 milijarde KM i dobit od gotovo 177 miliona KM.

Koordinator u grupaciji Bisnode Darija Marković rekla je novinarima da je bonitet pojam koji se koristi za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim.

– Kada je riječ o kompanijama uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji, ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu – pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, sertifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta, sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede i u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU.

Markovićeva je istakla da zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja natprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine zaredom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Savjetnik kompanije Bisnode Damir Sokolović predstavio je rezultate poslovanja bijeljinske regije i doprinos bonitetno izvrsnih kompanija privrednim rezultatima.

U Republici Srpskoj, u ukupnom broju kompanija 21 odsto čine bonitetno izvrsne koje ostvaruju 62 odsto ukupnih prihoda i 70 odsto ukupne neto dobiti, a zapošljavaju 55 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

Bisnode BH je vodeći Evropski ponuđač poslovnih informacija koje pomažu u svakodnevnom radu menadžmenta i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru.

Sa ciljem da ukazuje  na izazove privatnog i javnog sektora, sa naglaskom na finansijski sektor, posebno na polju usklađivanja sa najnovijim međunarodnim standardima i regulativama.

Bonitet je pojam koji se koristi  za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta koje ga čine dobrim I sigurnim, a kad je riječ o kompanijama, uključuju se prije svega ekonomski  pokazatelji  ali I ugled I zastupljenost na tržištu.A sam sertifikat znači ravnopravnost na inostranom tržištu.

 

Leave a Reply