Kreirati upisnu politiku prilagođenu potrebama privrede

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Banjaluci da će upisne politike u srednje škole za 2020/2021. godinu biti bazirane na potrebama tržišta rada lokalnih zajednica, kao nosioca privrednog razvoja.
„Shodno modelu poštene upisne politike, optimalan broj učenika u svakom odjeljenju biće 24. Intenziviraćemo praktičnu nastavu koja je važna za sticanje određenih kvalifikacija i vještina budućim svršenim srednjoškolcima“, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka sa članovima Komisije za upis i Tripartitnog savjetodavnog vijeća.

Ona je ponovila da je resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske važno da kreira politike po kojima će srednjoškolci koji ne žele da nastave školovanje na fakultetima imati posao po završetku srednje škole.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić saglasan je da je neophodno školovati kadar koji će odgovoriti potrebama tržišta rada, odnosno da privredni subjekti budu obezbijeđeni adekvatnim kadrovima.

„Znamo da je do sada bilo proizvodnje kadrova koji nisu bili potrebni tržištu rada“, rekao je Ćorić.

On je dodao da srednje škole trebaju biti kadrovski i materijalno osposobljene, ali i da lokalne zajednice treba da imaju privredne ili savjete za obrazovanje i zapošljavanje da bi kvaliteno bila riješena upisna politika.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka LJuban Bajić rekao je da se škole žele maksimalno uključiti u adekvatno kreiranje upisne politike i vjeruje da će školovanjem odgovarajućeg kadra odgovoriti potrebama tržišta rada.

Leave a Reply