Njemački program develoPPP, kojem se pristupa preko organizacija GIZ, sequa i DEG, finansijski podržava uspostavljanje razvojnih partnerstava između javnog i privatnog sektora. Privatne kompanije mogu dobiti podršku za svoje investicije tako što svoje aplikacije predaju develoPPP na ocjenjivanje i odobrenje.

U JIE, program develoPPP trenutno finansira desetak projekata, međutim, postoji veliki potencijali u pogledu veće saradnje javnog i privatnog sektora u BFC SEE opštinama koje bi mogle koristiti te mogućnosti za unapređenje investicija i poslovnog okruženja u BFC SEE sertifikovanim opštinama.

U prethodnom periodu projekat je sproveo izbor i edukaciju  stručnjaka iz BFC SEE mreže koji su osposobljeni i dostupni da pružaju novi vid podrške BFC SEE mreže prema privatnim kompanijama iz BFC SEE opština, kao i samim BFC SEE opštinama u partnerskim odnosima sa privatnim sektorom.

U svim opštinama koje nose BFC SEE certifikat uz podršku Kancelarija za LER predstavljen je i promovisan novi mehanizam njenim primarnim korisnicima tj. kompanijama koje posluju na teritoriji tih opština. Cilj je zainteresovati potencijalne investitore da formiraju razvojno partnerstvo  uz pomoć sredstava develoPPP programa prema predviđenim kriterijumima, kako bi kompanija ostvarila svoj komercijalni interes, ali i pomogla poboljšanje poslovnog okruženja u elementima na koje se odnosi investicija i projektna ideja.

Privredna  komora RS implementira  projekat „ Razvijanje partnerstava sa privatnim sektorom u BFC SEE opštinama i gradovima“, koji ima za cilj da za BFC SEE opštine i gradove  kroz resurse BFC SEE mreže partnera obezbijedi stručnu podršku za provođenje razvojnih partnerstava sa privatnim sektorom.

GIZ ORF MMS i BFC SEE mreža od 01.08.2017. godine sprovode projekat “Partnerstvo za lokalni ekonomski rast: Razvojna partnerstva u BFC SEE opštinama” u trajanju od 18 meseci. Projektom operativno upravlja Regionalni tehnički sekretarijat BFC SEE mreže, NALED.

Olivera Radić

+387 51 232 950

+387 51 215 565

Svjetlana Kević Zrnić

Stručni saradnik

+387 51 232 951

+387 51 215 565

 Linkovi

DeveloPPP

Aktuelnosti

IMG-aebb5378244dbeca8cfcab865b66a829-V

BFC SEE – DeveloPPP: Projekat „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem ChatBot aplikacije“

| BFC SEE, DeveloPPP, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Cilj sastanaka bio je upoznavanje opštinskih timova sa projektom, planom i dinamikom rada, i načinom funkcionisanja ChatBot-a. Takođe, diskutovalo se i o potencijalnim uslugama grada Bijeljina i opštine Laktaši koji bi bile ponuđene građanima i privredi, putem ove platforme.

IMG

BFC SEE: Novi DeveloPPP projekat kao rezultat saradnje sertifikovanih opština, privrednog društva SAGA NFG d.o.o Banja Luka i Privredne komore RS

| BFC SEE, DeveloPPP, Projekti, slide | No Comments

Projektom je predviđeno unapređenje usluga JLS u pogledu veće efikasnosti, digitalizacije odabranih servisnih usluga u cilju veće interakcije sa privredom i građanima.

developpp

Prezentovan projekat: Unapređenje obrazovnog sistema u sektoru mašinske industrije za zanimanje alatničar

| DeveloPPP, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Cilj projekta je unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u oblasti mašinske industrije za zanimanje alatničar. Projektom je predviđenja izrada standarda zanimanja, nastavnog plana i programa za zanimanje alatničar, realizacija obrazovanja odraslih u ovoj oblasti kao i obuka mentora u privrednim društvima, nastavnog kadra i promocija zanimanja.