Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH otklanjaće probleme u transportu roba na osnovu informacija dobijenih od Komore

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, zajedno sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Federacije BiH, kao i entitetskim udruženjima poslodavaca, prisustvovao je danas sastanku u Sarajevu, koji je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, povodom uticaja virusa korona na ekonomiju.

Nakon sastanka, Košarac je novinarima rekao kako Spoljotrgovinska komora ima informacije o problemima transporta roba i da je zaključeno da sva privredna društva koja imaju problem u svom sektoru, preko privrednih komora entiteta informišu STK, kako bi to otišlo do Ministarstva u cilju omogućavanja transporta roba preko granica i unutar BiH.

Na osnovu informacija dobijenih od 250 anketiranih preduzeća, jasno je, kako je istakao, da prerađivačka industrija, transport i turizam imaju najviše problema.

Košarac je napomenuo i da se očekuju velike posljedice po privredu u BiH.

“Svi akteri koji su bili na sastanku izrazili su brigu za zdravlje zaposlenih, tako da će se preduzeti sve na zaštiti ljudi na radu”, rekao je Košarac.

Dodao je kako će biti zamrzavanja cijena u trgovinskim lancima.

“Očekujem da će entitetska tijela donijeti odluke o zamrzavanju cijena. Neće biti dozvoljeno da se cijene dižu”

Na sastanku je zaključeno i da je lanac snabdijevanja roba ključan kod ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnottrgovineske komore BiH rekao je kako je najveća pažnja na prometu roba, posebno iz Hrvatske i Srbije.

„Najviše se radilo na saobraćaju roba, posebno sa susjednim zemljama. Nismo na restriktivnoj listi za izvoz roba u Republiku Hrvatsku, a ukoliko bi bili stavljeni na restriktivnu listu moramo naći način kako bi naši vozači da se ponašaju. Tu imamo dva prijedloga, a prvi je da bi vozač bi bio u kabinskoj izolaciji. Drugi je prijedlog međunarodna zdravstvena legitimacija“, kazao je Vuković.

Poslovni sektor BiH, prema navodima Vukovića, opterećen je manjkom vozača, radne snage, jer ona ostaje u izolaciji, a i pojedini ne žele kretati jer nisu sigurni da li mogu proći sve restrikcije koje naiđu na putu.

Leave a Reply