Obim spoljnotrgovinske razmjene u prvom kvartalu 1,6 milijardi dolara

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske robne razmjene sa inostranstvom od 1,16 milijardi dolara, dok je pokrivenost izvoza uvozom bila 78,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
U ovom periodu vrijednost uvoza bila je 650,6 miliona dolara, a izvoza veća od 509 miliona dolara.

Vrijednost izvoza u prvom kvartalu ove godine bila je manja za 8,1 odsto, a uvoza manja za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostavrila najveći obim spoljnotrgovinske razmjene sa Srbijom u iznosu većem od 177 miliona dolara ili 15,3 odsto od ukupno ostvarene spoljnotrgovinske razmjene.

Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom bila je veća od 171 milion dolara, a sa NJemačkom veća od 109 miliona dolara.

Srpska je u prvom kvartalu u spoljnotrgovinskom poslovanju sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 384,37 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 367,5 miliona dolara.

Izvoz na tržišta zemalja Unije u prvom kvartalu ove godine manji je za 6,3 odsto, a i uvoz je manji za 0,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Leave a Reply