Odličnu institucionalnu saradnju prenijeti i na privredu

Republika Srpska i Srbija imaju odličnu saradnju, jasno definisanu bilateralnim sporazumima, ali treba da je spuste i na lokalni nivo i privredu, saglasni su predstavnici privrednih komora Srpske i Srbije, kao i gradova Banja Luka i Beograd.

Prije početka poslovnog foruma Republika Srpska – Srbija, koji su danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci, organizovale dvije privredne komore, predsjednik PKRS, Borko Đurić, rekao je da je vrijednost spoljnotrgovinske razmjene ove dvije zemlje za devet mjeseci ove godine iznosila oko 900 miliona KM, od čega se na izvoz u Srbiju odnosi 350 miliona KM.

– I dalje je izražen spoljnotrgovinski deficit u robnoj razmjeni i neophodno je da se u narendom periodu poveća izvoz, smanji spoljnotrgovinski deficit i da vratimo firme koje su svoja predstavništva prebacili ranije iz RS u FBiH – rekao je Đurić i naglasio da je Srbija najvažniji spoljnotrgovinski partner Srpske.

Dodao je da u izvozu roba u Srbiju dominiraju električna energija, lijekovi i stari papir, dok najviše uvozimo poljoprivredne proizvode i stočnu hranu.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, rekao je da je u Banja Luku stigla delegacija u kojoj je više od 40 predstavnika kompanija.

– U fokusu su mala i srednja preduzeća, ali ona mogu postati giganti jer je tržište Srpske i Srbije za nas deo jedinstvenog ekonomskog prostora. Spoljnotrgovinski balans predstavlja i demonstraciju mogućnosti kompanija iz Srpske da prodaju svoje gotove proizvode, ali i da plasiraju sirovine i poluproizvode koje u zajedničkoj doradi po ugledu na najveće svetske zemlje plasiramo na treća tržišta, uključujući najveća svetska – rekao je Miletić.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka, Zoran Talić, rekao je da je prije mjesec i po dana na sastanku sa predsjednikom Skupštine grada Beograda, Nikolom Nikodijevićem, dogovoreno da treba intenzivirati saradnju dva grada u svim segmentima, a prioritetom je označena privreda kao motor razvoja.

– Banja Luka može biti partner Beogradu i kompletnoj Srbiji. Srpska i Srbija imaju jasno definisanu saradnju kroz sporazume i treba da spuste tu saradnju na lokalni nivo, a to danas iniciraju dva bitna grada. Želimo da maksimalno iskoristimo prilike koje otvara Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Srpske i Srbije – istakao je Talić.

Nikodijević je istakao da je sa Banja Lukom pokrenuta zajednička inicijativa sa željom da, koristeći dobre veze Republike Srpske i Srbije, ali i između dva grada, bude načinjen još jedan korak ka uspostavljanju jače privredne saradnje.

– Odnosi sa Republikom Srpskom nalaze se visoko na listi prioriteta politike Vlade Srbije, postoje manje-više zajednička međunarodna politika i zajednički ciljevi i interesi, te dobra saradnja u oblasti privrede, ekonomije, kulture i sporta. Na tragu tako dobrih odnosa zaključili smo da veću inicijativu treba da preuzmu gradovi kao što su Beograd i Banjaluka s obzirom na to da su nosioci privrednih aktivnosti u Srpskoj i Srbiji – naglasio je Nikodijević.

Prema njegovim riječima, obostrana želja je da, koristeći dobre institucionalne veze između dva grada i dvije republike, otvore vrata privrednicima za još bolju saradnju.

– Krajnji cilj je unapređenje života građana Srpske i Srbije. Želimo da učinimo nešto dobro za njih. Pokušaćemo da predstavimo potencijale Beograda i naše privrede, ali i da prihvatimo ono što imate vi kako bismo omogućili ljudima da unaprede ekonomsku saradnju. Prostor, pre svega, treba tražiti u energetici i drvoprerađivačkoj industriji, a kada je reč o gradovima, to je turizam – kazao je Nikodijević.

Nakon plenarnog dijela prezentovani su potencijali za ulaganje u lokalne samouprave, potencijali privredne saradnje Srpske i Srbije, a predstavnici Privredne komore Srbije prezentovali su ulogu ove komore u dualnom obrazovanju.

U drugom dijelu održana je i panel diskusija „Prednosti Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima u funkciji razvoja privrednih odnosa Srpske i Srbije“, nakon koje su organizovani i bilateralni susreti privrednika.

 

Leave a Reply