Održan okrugli sto: „Unapređenje obrazovanja učenika kod poslodavca“

okurgli stoMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je uvjerenje da će u ovoj godini biti završena standardizacija zanimanja u Srpskoj, navodeći da su mnoga nestala, a neka se vode pod dva naziva.

– Donijećemo uredbu o standardima zanimanja koja će jasno definisati šta obrazovni sistem u srednjim školama nudi i kako će biti realizovana teorijska i praktična nastava – rekla je Trivićeva danas novinarima u Banjaluci.

Trivićeva, koja je prisustvovala sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske o temi “Unapređenje obrazovanja učenika kod poslodavaca”, navela je da su predstavnici različitih privrednih subjekata i preduzeća u Srpskoj izrazili spremnost da se uključe u obezbjeđivanje prakse za učenike srednjeg tehničkog stručnog obrazovanja za potrebe tržišta rada.

Ona je istakla da su privrednici izrazili i spremnost da stipendiraju učenike koji budu kod njih obavljali praksu, a moguće je i potencijalno zaposlenje.

Trivićeva je napomenula da se učenici koji završavaju osnovnu školu moraju informisati o djelatnostima privrednih društava i razmišljati o tome koju srednju školu da upišu, a o svemu moraju biti upoznati i roditelji.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je na današnjem sastanku pokazana konstruktivnost i opredjeljenje da se ide u pravcu unapređenja praktične nastave kao vida pripreme za dualni sistem obrazovanja koji će biti uveden i u Republici Srpskoj.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je ovo početak pilot-projekta čiji rezultat treba da bude bolje povezivanje privrede, lokalnih zajednica i škola.

Trivić je naglasio da će Unija u narednom periodu, posredstvom Privredne komore, pozvati sve poslodavce da u privrednim društvima poboljšaju uslove za obavljanje prakse i povećaju broj djece.

Leave a Reply