Otvoren sajam privrede u Mostaru na kojem Komora predstavlja preduzeća iz Srpske

56790884_2481763738717578_6940577333979906048_oPredsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas otvarajući 22. privredni sajam „Mostar 2019“ da je to tradicionalna i najveća sajamska manifestacija u BiH koja okuplja privrednike iz zemlje i inostranstva kako bi se susreli, promovisali svoje poslove i napravili dobre poslovne aranžmane.

Na ovogodišnjem sajmu, Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, predstavlja privredna društva iz Srpske.

Na zajedničkom štandu, površine 100 metara kvadratnih, eksponatima se predstavlja osam kompanija, dok će putem katalog biti predstavljeno više od 80 preduzeća iz svih sektora prirvede.

– Manifestacija koja je počela prije 22 godine ovdje u Mostaru sigurno tada nije pretendovala da bude ovako moćna i zapažena – rekao je Dodik, ističući da činjenica da je ovogodišnja zemlja partner Kina govori o snazi ove manifestacije i njenoj vidljivosti ne samo u regionu, nego i na globalnom nivou.
Prema njegovim riječima, to što je Kina zemlja partner Sajma pokazuje da je Kina zainteresovana da na taj način bude prisutna ovdje, ali i sposobnosti BiH.
Dodik je podsjetio da je kineska inicijativa „16 plus jedan“ okupila zemlje regiona na razvoju važnih infrastrukturnih projekata, kao i preduzeća iz realnog sektora, što je šansa u trenucima kada globalna ekonomija posustaje, a ekonomija u regionu i Evropi pokazuje zastoje, dok se istovremeno kineska ekonomija pokazuje kao jedna od najvažnijih kako bi se očuvao globalni rast.
– NJihovi uspjesi su važni za nas – istakao je Dodik i dodao da se svakodnevno u mnogim oblastima života kineski proizvodi omogućavaju bolje obavljanje poslova, bržu komunikaciju i kretanje.

56618818_2481748892052396_7100069973854257152_oMnogo toga možemo da naučimo od Kine, svakako i to da vidimo kako da se iz teške situacije koja je u Kini bila decenijama napravi uzlet, privredni i ekonomski, koji je svrstao Kinu kao jednu od najvažnijh zemalja na ekonomskom globalnom planu – naglasio je Dodik.
Podsjetio je da je prošle godine zemlja partner Mostarskog sajma bila Srbija, za koju je rekao da danas ima najbrže rastuću ekonomiju u regionu i da može da bude primjer i podsticaj za što bolju saradnju.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prepoznao potencijale sajma i došao da ohrabri regionalnu saradnju.

– Sajam nije samo susret privreda, nego je, svakako, imajući u vidu prisustvo moćne zemlje, i susret kultura, što se može opaziti i vidjeti u Mostaru – rekao je Dodik, podsjećajući da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije.
Dodik je poželio svim izlagačima uspjeh i dobre poslovne angažmane i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije.
– Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, vjerujem da ćemo se vidjeti iduće godine – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, kojem je potom potpredsjednik kineskog Saveza za promociju međunarodne trgovine DŽang Šenfeng uručio pismo predsjednika Vlade Kine.

Nakon svečanog otvaranja, delegacija, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, posjetila je štanda Privredne komore Srpske, gdje su se upoznali sa ponudom naših kompanija.DSCF2793

U okviru manifestacije, Privredna komora će promovisati i međunarodne projekte podrške, Evropsku mrežu preduzetništva, projekat sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi BFC SEE, kao i projekat SHIPmEnTT – jačanje procesa intelektualne svojine i tehnološkog transfera u sektorima zelene mobilnosti.
Sajam, koji je okupio više od 860 izlagača iz 27 zemalja, a trajaće do 13. aprila.

Leave a Reply