Predsjednik Đurić prisustvovao svečanom dočeku prvog aviona „Rajanera“

FB_IMG_1540897957930Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, prisustvovao je danas svečanom dočeku prvog aviona kompanije „Rajaner“ na liniji Stokholm-Banjaluka-Stokholm, koji je danas sletio na međunarodni aerodrom „Banjaluka“.
Na aerodromu je organizovan svečani doček kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ambasador Irske za BiH sa sjedištem u LJubljani Majls Giren, direktor Aerodroma „Banjaluka“ Duško Kovačević, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je saradnja sa avio-kompanijom „Rajaner“ i uspostavljanje avio-linija sa banjalučkog Aerodroma od ogromnog značaja za Srpsku i Banjaluku, jer će biti dodatno otvoreni prema evropskim destinacijama.
– Zadovoljstvo mi je što danas prisustvujem velikom događaju. Ovo znači mnogo za sve naše ljude, privrednike, turiste i u skladu je sa naporima koje smo ulagali u prethodnom periodu da bi letovi bili uspostavljeni – rekla je novinarima Cvijanovićeva.
Ona je istakla da postoje i druge avio-kompanije koje su zainteresovane da sarađuju sa Republikom Srpskom.
– Korak po korak se otvaramo i širimo. Zadovoljna sam što ovo definitivno jeste velika stvar za Banjaluku. Ovo je početak i očekujem da će Aerodrom živjeti sasvim drugačiji život, kao i velike koristi za cijeli ovaj kraj, jer će biti uključene i uslužne djelatnosti – dodala je Cvijanovićeva.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić naglasio je da je Vlada Srpske uložila novčana sredstva u modernizaciju Aerodroma.
– Ponosan sam što prisustvujemo nečemu što smo davno planirali. Sada imamo moderan objekat, iako još sve nije završeno. Vlada će i dalje ulagati u razvoj ovog aerodroma i vjerujem da ćemo proširiti saradnju sa `Rajnerom`, ali i ostalim kompanijama – rekao je Trninić.
On je dodao da je plan da banjalučki Aerodrom ima 100.000 putnika godišnje.
ryanairDirektor Aerodroma „Banjaluka“ Duško Kovačević ocijenio je da je ovo veliki dan za banjalučki Aerodrom.
– Ovo je istorijski trenutak za naš aerodrom. Najvažnije je da naši građani imaju mogućnost da lete sa niskotarifnim kompanijama prema evropskim destinacijama – rekao je Kovačević, koji je zahvalio Vladi Srpske na svemu što je učinila da bi letovi bili uspostavljeni.
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je ovo snažna pretpostavka za razvoj Banjaluke.
– O ovome smo razgovarali nekoliko godina i sada imamo vezu sa tri evropske destinacije, što je pretpostavka za razvoj privrede i turizma – naveo je Radojičić.
Pilot Vladimir Milićević rekao da je let protekao mirno i trajao dva časa i dvadeset minuta.
Saradnja sa „Rajanerom“ ovim je ozvaničena, a, osim sa prijestonicom Švedske, ova avio-kompanija povezaće Banjaluku i Srpsku sa Briselom u Belgiji i Memingenom u NJemačkoj.

Leave a Reply