Predsjednik PKRS Borko Đurić u obraćanju u Narodnoj skupštini RS: Povećati konkurentnost i produktivnost

Borko ĐurićPredsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić u jučerašnjem obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, između ostalog,  istakao je da je neophodno povećati konkurentnost i produktivnost privrede i sprovesti reforme iz Programa ekonomskih reformi s ciljem poboljšanja standarda u Srpskoj.
Predsjednik Đurić je podsjetio da su za privredu problem fiskalna i parafiskalna opterećenja, ali i odliv radne snage.
– Povećanjem konkurentnosti privrede ostvarićemo dio zacrtanih ciljeva, među kojima je povećanje plata. Moraju biti stvorene realne pretpostavke za njihovo povećanje, a to znači suzbijati sivu ekonomiju, rad na crno i nelojalnu konkurenciju – rekao je Đurić.
Privredna komora Republike Srpske, kako je istakao, dala je doprinos kreiranju programa ekonomskih reformi.
– Formiranje novih ministarstva, privrednici su prihvatili kao jasnu poruku da je namjera Vlade da se više posveti privredi. Premijer dolazi iz privrede i poznati su mu problemi sa kojima se suočavaju privrednici – rekao je Đurić.
Smatra da je potrebno obezbijediti što viši stepen uvažavanja prijedloga privrednika i zaštititi domaću proizvodnju.
– Vjerujemo da će realizacija ovog programa dati očekivane rezultate. Očekujemo da ćemo učestvovati u kreiranju operativnih planova za realizaciju mjera iz Programa ekonomskih reformi, a dajemo podršku Vladi u nastojanju da sprovede reforme na dobrobit građana Republike Srpske – zaključio je predsjednik Komore.
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku razmatrali su juče Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina.

Leave a Reply