Predstavnici Komore na konferenciji „Vizija regionalne saradnje za kvalitetno obrazovanje i obuku“ u Beogradu

IMG-5a68ded9d3f93e1f81b25c3ce675600a-VPredstavnici Privredne komore Republike Srpske prisustvovali su danas u Beogradu regionalnoj konferenciji „Vizija regionalne saradnje za kvalitetno obrazovanje i obuku“, koju su organizovali Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Inicijativa za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi (ERI SEE).

Cilj konferencije je potvrđivanje značaja regionalne saradnje u oblasti obrazovanja i obuke što potvrđuju strateški dokumenti u okviru procesa evropskih integracija. Naglašeno je da regionalna saradnja JIE u oblasti obrazovanja i obuke ima veliki potencijal za proširenje i intenziviranje. Zemlje regiona su na različitom stepenu reforme obrazovanja, ali postoji mnogo zajedničkih aktivnosti koje se mogu provoditi na regionalnom nivou, uz podršku Evropske komisije, kao ključnog partnera u procesu reformi.

Posebno je naglašena važnost reforme srednjeg stručnog obrazovanja, odnosno uvođenja elemenata dualnog obrazovanja, te usklađivanja procesa obrazovanja prema potrebama privrede.

Učesnici konferencije bili su predstavnici ministarstava obrazovanja, VET centara, privrednih komora i agencija koje se bave unapređenjem obrazovanja iz zemalja Zapadnog Balkana.

Leave a Reply