„Privrednik Republike Srpske“ donirao 11 računara darovitoj djeci iz Srpske

kolektivnaPredstavnici Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“ uručili su danas u Privrednoj komori Republike Srpske 11 laptop računara darovitoj djeci, slabijeg imovinskog stanja, iz Republike Srpske.

Deset računara je donirala Pokrajinska vlada i novosadski Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima, dok su jedan računar obezbijedili osnivači ovog udruženja.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka i Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“ Goran Račić rekao je da ovo udruženje ima za cilj da talentovanoj djeci slabijeg imovinskog stanja omogući školovanje, te da se zajedno kreira bolja i uspješnija budućnost u Republici Srpskoj.

Napomenuo je da je ovo udruženje početkom maja raspisalo javni poziv za prijem prve generacije potomaca i štićenika, koji će biti stipendisti Udruženja, a koji će biti otvoren do 28. juna.

– Pozivam sve mlade i talentovane ljude koji ispunjavaju uslove, a to je da su odlični učenici, te da u srednjoj školi imaju prosjek 4,8 i više, a na fakultetima devet i više, da se prijave i da uđu u proces rangiranja i vrednovanja – rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, Udruženje će sljedeće sedmice usvojiti i pravilnik u vezi sa iznosom sipendija.

– Utvrdili smo da će učenici koji se školuju u mjestu koje nije njihovo mjesto boravka imati nešto veće stipendije od učenika koji se školuju u svom mjestu – istakao je Račić i dodao da će ove godine biti između 60 i 100 stipendista, te da očekuje da će narednih godina taj broj biti i veći.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izrazio je zadovoljstvo što je dio ove plemenite aktivnosti.

– Dobročinstvo i dobrotvorstvo je ukorijenjeno u srpskom narodu kroz samu njegovu istoriju, a svako je to i finasijska pomoć darovitoj i talentovanoj djeci, što je prepoznato i kroz rad Dobrotvornog društva `Privrednik Srpske` – rekao je Rajčević novinarima.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Đorđe Miličević rekao je da se ove aktivnosti sprovode s ciljem razvijanja i konkretizovanja saradnje između vlada pokrajine Vojvodine i Republike Srpske.

– Trudimo se da Sporazum o saradnji potpisan 2017. godine ne ostane mrtvo slovo na papiru, nego da ga realizujemo konkretnim činovima, koji govre o tesnim vezama Srbije i Srpske“, rekao je Miličević.

Podsjećamom, Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Banja Luka, zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske i univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, uz podršku velikog broja privrednika, osnovali dobrotvorno udruženje „PRIVREDNIK REPUBLIKE SRPSKE“.

Pod geslom RAD–ŠTEDNjA–ČESTITOST, osnovni cilj ove institucije jeste školovanje darovite djece slabijeg imovnog stanja.

Leave a Reply