Priznavanje laboratorijskih dokumenata za industrijske proizvode

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je juče u Beogradu Memorandum o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata koje su izdale akreditovane laboratorije za industrijske neprehrambene proizvode.
Tim dokumentom biće uklonjene barijere, te olakšana i intenzivirana međusobna trgovina dvije zemlje, koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde evra godišnje.
Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je Šarović ovaj memorandum, kojim su zaključene procedure za znatno unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između BiH i Srbije, potpisao prilikom sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom LJajićem.
Šarović je tom prilikom rekao da potpisivanje memoranduma u suštini znači da jedan industrijski proizvod, ukoliko ima sertifikat, dokument akreditovane laboratorije iz BiH, može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditovana laboratorija iz Srbije i obrnuto.
LJajić je istakao da je to još jedan korak s ciljem olakšavanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, čiji obim raste iz godine u godinu.
„Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet. Ove četiri rješavamo, ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao što je slučaj sa proširivanjem i osavremenjivanjem graničnih prelaza“, rekao je LJajić.
Šarović i LJajić su se dogovorili da uskoro bude održana sjednica Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Srbije.

 

Izvor: SRNA

Leave a Reply