Račić: Ukidanje taksa samoproglašenog Kosova pozitivna informacija

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra pozitivnom odluku privremene prištinske vlade o ukidanju carinskih stopa na sirovine, a za nekoliko dana i na ostalu robu, s obzirom na to da su kompanije iz Republike Srpske zbog uvođenja taksa pretrpjele velike gubitke.

Račić je pojasnio da se odluka u ovom momentu odnosi na sirovine i repromaterijal, dok će nakon 1. aprila biti ukinute i carine na uvoz gotovih proizvoda.

„Sigurno da je to pozitivna informacija, iako su, nažalost, naše izvozno orijentisane kompanije, koje su svoje proizvode izvozile na /samoproglašeno/ Kosovo, pretrpjele veliku materijalnu štetu i gubitke“, rekao je Račić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da i dalje postoji problem otežane transportne komunikacije na graničnim prelazima sa susjednim zemljama i evropskim tržištem.

Privremena vlada samoproglašenog Kosova donijela je u petak, 20. marta, odluku o selektivnom ukidanju carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH, kojom su ukinute carinske stope na sirovine.

Odluka o ukidanju carinskih stopa na ostalu robu stupiće na snagu 1. aprila, saopšteno je iz kabineta premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

SRNA

Leave a Reply