Robotizacijom do veće produktivnosti

By 11. септембра 2019. Aktuelnosti No Comments
Preduzeća iz Republike Srpske nastoje da uhvate korak sa evropskim kompanijama i s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu i veće produktivnosti u obavljanju djelatnosti sve više koriste industrijske robote.
Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da se roboti u domaćim kompanijama koriste uglavnom u sektorima mašinske, drvoprerađivačke, obućarske i prehrambene industrije.
– Poslodavci koji žele da povećaju produktivnost i smanje eventualne greške koje mogu nastati u procesima proizvodnje, uvode robote. Dobar primjer je kompanija Metalac MBM iz Dervente, koja trenutno ima dva robota za zavarivanje. Jedan veliki robot stigao je i u Fabriku obuće Dermal iz Kotor Varoša, tako da robotizacija sve više uzima maha i na našim prostorima – istakao je Ćorić.
Dodao je da su poslodavci sve više svjesni značaja uvođenja moderne tehnologije, jer to je jedini put da budu konkurentniji na tržištu.
– Roboti u našim firmama pripadaju prethodnoj generaciji, ali bez obzira na to uspijevaju da ispune sve zadatke. Uvođenjem robota kompanije pokušavaju da nadomjeste i nedostatak radne snage, koji je iz dana u dan sve veći. To je posebno značajan iskorak za firme koje imaju tržišta na Zapadu, koja su veoma zahtjevna i ne praštaju loš kvalitet – rekao je Ćorić.
Vlasnik i direktor firme Metalac MBM, koja se bavi obradom i varenjem metala, Slobodan Golub ističe da oko 98% svojih proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije. Firma na čijem je čelu prva je u regiji prije tri godine kupila robota.
– Da bi napravili proizvod koji kvalitetom u potpunosti zadovoljava standarde tržišta EU, povećali produktivnost i nadomjestili nedostatak kvalitetne radne snage, 2016. godine kupili smo prvog robota za zavarivanje, a godinu kasnije još jednog, laser za sječenje – rekao je Golub i dodao da planiraju kupovinu još jednog robota do Nove godine.
Golub ističe da o značaju nabavke robota za preduzeće najbolje govori podatak da su u 2017. godini zabilježili rast od 91% u odnosu na godinu ranije, dok je u 2018. godini zabilježen rast od 27% u odnosu na 2017. godinu.
Evropska unija
Prema istraživanju Eurostata u prošloj godini 7% kompanija u Evropskoj uniji koje zapošljavaju najmanje deset radnika koristilo je industrijske i uslužne robote.
Izvještaj pokazuje i da je četvrtina velikih preduzeća, koja imaju više od 250 zaposlenih, koristila robote u svom poslovanju.
Izvor: Glas Srpske

Leave a Reply