Rukovodstvo Komore na sastanku sa mandatarom za sastav nove Vlade RS Radovanom Viškovićem

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, predvodio je danas delegaciju Komore na razgovoru sa mandatarom za sastav nove Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškoviće, u okviru konsultacija o formiranju izvršne vlasti.

Nakon sastanka, predsjednik Đurić, rekao je novinarima da je cilj da se u narednom periodu povećaju plate svim radnicima, ali da se, na tom planu, prvenstveno mora suzbiti siva ekonomija.

Prema njegovim riječima, iz sive zone moraju se izvesti svi koji ne izmiruju obaveze prema zaposlenima i državnim fondovima, kako bi se postiglo da poslodavci budu u istoj poziciji.

– Nakon toga treba da koristimo sve mogućnosti da se učini značajniji iskorak u povećanju plata. Ni plata od 1.000 KM nije ona s kojom bi trebalo da budemo zadovoljni. Treba da težimo da budu dvocifrene stope povećanja plata u dolazećem periodu – rekao je Đurić.

Na sastanku sa mandatorom Viškovićem bilo je riječi i o kreiranju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta, ali i stvaranju uslova za bolji standard radnika i punjenje budžeta Srpske.

– Da bismo išli naprijed potrebno je da tražimo način i mjere za rasterećenje privrede u pogledu parafiskalnih nameta i poreza i doprinosa, što je jedan od preduslova za povećanje plata zaposlenih. Tako bismo došli korak bliže stvaranju uslova za manji odliv radne snage, s čime se sada suočavamo. Paradoks je da imamo veliki broj ljudi prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, ali i nedostatak radne snage u svim granama privrede – napomenuo je predsjednik Komore.

 

Leave a Reply