Škola učenika u privredi u Banjoj Luci dobila savremeni softver za obuku tekstinih tehničara

SUP - 29.5.19._574159513Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa ministarom provjete i kulture RS Natalijom Trivić, posjetio je Školu učenika u privredi, povodom realizacije novog gradskog programa opremanja stručnih kabineta srednjih stručnih škola, s ciljem što efikasnijeg osposobljavanja za rad u privredi.

Ovoj posjeti prisustvovali su i predstavnici privrednih društava, ali i Privredne komore Republike Srpske.

Zahvaljujući ovom programu, Škola učenika u privredi dobila je savremeni softver za obuku tekstilnih tehničara, identičan onom koji koriste proizvodna preduzeća.

Tokom posjete, Radojičić je ukazao da je Gradska uprava prošle godine pokrenula ovaj program, i to upravo na prijedlog privrednika, angažovanih u Savjetu za privredu.

– U okviru programa, opremaju se kabineti srednjih stručnih škola sa opremom, koja im je neophodna za izvođenje praktične nastave. Škole su se mogle prijaviti na javni poziv za dodjelu sredstva, a jedna od njih je i bila i Škola učenika u privredi sa projektom za nabavku opreme za praksu učenika tekstilnog smjera – rekao je Radojičić.

Sa pozitivnim iskustvom iz prošle, ove godine, kako je rekao – Grad je udvostručio podsticajna sredstva za opremanje kabineta srednjih stručnih škola.

– Škole će ove godine za ove svrhe imati na raspolaganju 200.000 KM i moći će se sa svojim programima prijaviti na poziv koji bi trebalo da bude raspisan krajem juna – naveo je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kazala je da to ministartsvo intenzivno radi na usmjeravanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

– Ovo je pozitivan primjer na koji način savjeti za privredu mogu da rade i na koji način lokalna zajednica prepoznaje način na koji treba da ulaže da bi uskladila potrebe sa tržištem rada – rekla je Trivićiva.

Direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković naglasio je da je nova oprema značajno unaprijedila stručnu nastavu.

-Primjenom najsavremenijih softvera, učenike u potpunosti pripremamo za proces rada u savremenim pogonima – zaključio je Vuković.

Podsjećamo, poslovna zajednica već godinama unazad ima pozitivna iskustva u saradnji sa Tehnološkim fakultetom u Banjoj Luci, smjer Tekstilno inženjerstvo, te se banjalučka kompanija Exclusive Lingerie prošle godine aktivnije uključila i u saradnju sa Školom učenika u privredi iz Banja Luke, koja obrazuje učenike za Tehnološki fakultet i samostalno obavljanjee posla u tekstilnoj industriji.

Naime, tokom 2018. godine ova kompanija je sa Gradskom razvojnom agencijom, koja je bila nosilac aktivnosti, učestvovala u projektu „Opremanja kabineta za obavljanje praktične nastave“ u ove dvije obrazovne institucije (Prilika plus projekat finansiran je od strane Ambasade Švajcarske). Donirana je i instalirana oprema u iznosu od oko 100.000 KM.

Pored toga, učestvovali su i u ILO projektu koji finansira EU s ciljem prekvalifikacije i zapošljavanja nezaposlenih radnika, koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske. Tim projektom je u prvom ciklusu zaposleno šest radnika sa Zavoda za zapošljavanje.

Grad Banja Luka je 11.06.2018. godine raspisao je Javni poziv за dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2018. godinu, kojim su predviđena i sredstva za opremanje srednjih stručnih škola, u koji bi trebalo da budu uključeni i privatni partneri. Potrebu da se uključe u ovaj projekat prepoznalo je sedam privrednih subjekata (Eksclusive lingerie, Toledo, Sparta, Sadagosi, Miltex, Grafo Balkan i Carmen line), zajedno sa Gradskom razvojnom agencijom stavili su se na raspolaganje školi za pripremanje aplikacije. Upoznali su školu sa aktivnostima koje su spremni da urade. Učešće ovih kompanija odnosilo se na opremanje jedne školske učionice novim namještajem (klupe, stolice, katedra, ormari, oblaganje prozorskih klupica, zaštitna zidna lajsna…) i neophodne opreme i pribora za računarsku mrežu vrijednosti od oko 4.000 KM, a projektom se apliciralo za nabavku računara, namjenske opreme i softvera za izradu konstrukcije (ubacivanje krojnih dijelova u računar, modeliranje, gradiranje..) i uklapanje krojnih slika u vrijednosti od oko 16.000KM. (pet radnih stanica računara sa instaliranim licenciranim namjenskim softverima).

Jako Važno je za napomenuti da ista softwerska rješenja ima i Tehnološki fakultet u Banja Luci, kao I većina proizvodnih preduzeća sa Banjalučke regije.

Realizacijom ovog projekta stvorili su se uslovi za kvalitetnije obavljanje struče nastave koja se odnosi na tekstilnu industriju, gdje đaci mogu steći veća znanja i iskoristiti ih odmah po izlasku iz Srednje škole, a oni koji žele svoje školovanje nastaviti studiranjem, mnogo će im olakšati buduće više obrazovanje.

Leave a Reply