“Srpska da ubire PDV od firmi iz Srbije”: Višković o pozivu da preduzeća PRESELE SJEDIŠTA iz FBiH u RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ponovio je da predstavništva firmi iz Srbije trebaju da se prebace iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, o čemu je ranije razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

On je u razgovoru za Srpskainfo kazao da je svjestan pojedinih negativnih komentara i reakcija zbog tog svog poziva, ali da „ti koji to komentarišu ne žele ili ne mogu da shvate šta je suština njegove poruke“.

– Razgovarao sam ranije sa zvaničnicima iz Srbije o tome da se predstavništva srbijanskih firmi vrate u Srpsku kako bi ih ovdje otvorili i time zaposlili još više ljudi i dali još više benefita Republici Srpskoj. To je kod pojedinaca dočekano na nož u smislu kako nemam pojma šta pričam – podsjeća Višković.

On ističe da procjene Privredne komore Republike Srpske i drugih nadležnih institucija govore da se u Srpskoj plasira oko 80 odsto robe firmi iz Srbije, a ostatak u FBiH.

– Međutim, sav PDV ide u FBiH jer se obračun PDV radi po sjedištu firme. Građani Srpske gledaju na proizvode iz Srbije kao na domaći proizvod i zbog toga im je to prvi izbor pri kupovini. Mi samo želimo da se na osnovu krajnje potrošnje tih proizvoda, koja je ogromnim procentom u Srpskoj, ubiru i prihodi od tog PDV. To je ono što mi iz Srpske vidimo i zbog čega sam uputio poziv da te firme presele svoje sjedište u Srpsku – pojašnjava Višković.

On kaže da Srpskoj nije toliko bitno da li će se preseljenjem sjedišta tih firmi ovdje zaposliti 10 ili 15 osoba, ali da sistem raspodjele PDV itekako znači u ekonomskom smislu.

Leave a Reply