Šta vanredna situacija u Srpskoj znači za privredu

Proglašenje vanredne situacije u RS znači da domaća preduzeća mogu biti angažovana prvenstveno za zadovoljenje potreba stanovništva i društva u Republici Srpskoj.

„To je posebno važno kada su pojedine zemlje zabranile izvoz prehrambenih i hemijskih proizvoda. Otvara se mogućnost da domaće firme budu angažovane za zadovoljenje domaćih potreba,“ rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS za mondo.ba.

Blagojević dodaje da se sada otvara mogućnost da Privredna komora RS može privrednicima koji izvoze robu u inostranstvo izdati uvjerenje o „višoj sili“ koje mogu iskoristiti kako ne bi morali plaćati “penale“ ukoliko ne budu u mogućnosti da izvrše ugovorene rokove za isporuku proizvoda i usluga.

Šta je vanredna situacija?

Vanredna situacija je situacija u kojoj su rizici, prijetnje i posljedice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti za stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra, takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posljedice nije moguće spriječiti ili otkloniti redovnim djelovanjem nadležnih organa i slično, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrijebiti dodatne mjere, snage i sredstva uz pojačan režim aktivnosti.

Leave a Reply