Stanje na tržištu normalno, nema potrebe za stvaranje zaliha

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je stanje na tržištu Srpske normalno kada je riječ o snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama.
„Ne postoji strah da širenje virusa korona može dovesti do nestašice životnih namirnica i nema potrebe za panikom i nabavkom zaliha. Roba ide bez problema preko granica, a stanje zaliha kod trgovaca je uredno i mogu da odgovore zahtjevima tržišta“, rekla je Gašićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je poslije sastanka sa predstavnicima većih trgovačkih lanaca, Privredne komore i Inspektorata Republike Srpske istakla da je više od 70 odsto lokalnih zajednica dostavilo podatke o stanju na tržištu koji pokazuju da je situacija uredna.

„Ukoliko se i dogodi da su u nekom trenutku police prazne jedini razlog za to je da radnici nisu uspjeli da ih popune. Imali smo u nekim lokalnim zajednicama povećanu potražnju osnovnih životnih namirnica i veće gužve, ali nema potrebe za takvim postupanjem. Trgovci su nas uvjerili da je stanje njihovih zaliha uredno i da mogu da odgovore zahtjevima tržišta“, naglasila je Gašićeva.

Ona je navela da su ih domaći proizvođači, takođe, uvjerili da tržište Srpske nije ugroženo kada je riječ o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama.

„Nastavićemo da pratimo stanje na tržištu i snabdjevenost trgovačkih objekata i bićemo u stalnoj komunikaciji sa trgovcima i lokalnim zajednicama. Ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja imamo načina da se nosimo sa tim. Apelujem da građani izbjegavaju stvaranje gužvi jer time samo prave veće probleme i sebi i trgovcima“, kaže Gašićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će biti vođeno računa o tome da trgovci ne iskoriste ovu situaciju za neopravdana poskupljenja, Gašićeva je rekla da je upravo zbog toga na sastanku bio i predstavnik Inspektorata Republike Srpske.

„Inspektori su na terenu. U saradnji sa republičkim Inspektoratom ćemo sprovoditi dodatne kontrole. Trgovcima smo rekli da poslovanje usklade sa trenutnom situacijom, a Vlada ima mjere i način da utiče na eventualne nepopularne pojave s ciljem stabilizacije tržišta“, navela je Gašićeva.

Govoreći o posljedicama pojave virusa korona na turizam, Gašićeva je istakla da još nema preciznih podataka o tome, ali da turističke agencije i vlasnici smještajnih kapaciteta prijavljuju da turisti otkazuju aranžmane za mart i april.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da domaća prerađivačka industrija ima dovoljno kapaciteta i zaliha da nesmetano funkcioniše.

On je rekao da je Privredna komora danas uputila Vladi Republike Srpske i Gradskoj upravi Banjaluka dopis kojim je zatražila da budu ukinute mjere koje se odnose na radno vrijeme trgovina.

„Odluka Kriznog štaba u Banjaluci da bude skraćeno radno vrijeme je izazvala pometnju i paniku kod građana što je rezultiralo gužvama u trgovačkim objektima i gomilanjem zaliha“, kaže Račić.

On je dodao da je osnovni problem nemogućnost izvoznika da proizvode isporuče na tržište zapadne Evrope jer se kamioni vraćaju iz Hrvatske.

„Pokušavamo da sa Savjetom ministara i Ambasadom BiH u Hrvatskoj stupimo u kontakt sa institucijama u Hrvatskoj da bismo riješili to pitanje“, istakao je Račić.

Leave a Reply