U okviru komorskog sistema Republike Srpske ovo udruženje je osnovni oblik organizovanja i rada članica Privredne komore Republike Srpske u oblasti tekstila, kože i obuće. Organizacija i rad Udruženja tekstila, kože i obuće regulisani su Pravilnikom o organizaciji i radu Udruženja i Poslovnikom o radu Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće, a koje donosi Skupština Udruženja. Pored toga, Pravilnikom su definisani ciljevi, zadaci, prava i dužnosti, te druga pitanja značajna za rad članova Udruženja.

Zadaci Udruženje se ostvaruju kroz brojne aktivnosti, a najznačajnije su usmjerene na:

  • Saradnju sa nadležnim ministarstvima u cilju donošenja zakonskih propisa koji će omogućiti povoljnije poslovanje;
  • Praćenje stanja u industriji tekstila, kože i obuće te iniciranje donošenja mjere radi unapređenja uslova rada i poslovanja svojih članica;
  • Učešće u procesima unapređenja internacionalizacije preduzeća iz ove oblasti;
  • Unapređenje konkurentnosti članica stalnim procesima stručnog i poslovnog obrazovanja i profesionalne edukacije;
  • Poslovno povezivanje i informisanje.

Udruženje tekstila, kože i obuće ostvaruje svoje zadatke, utvrđene Statutom i Pravilnikom o organizaciji i radu Udruženja neposredno i preko svojih predstavnika u organima i tijelima Udruženja, odnosno Komore.

Organi Udruženja tekstila, kože i obuće su Skupština i Izvršni odbor.

Skupština Udruženja tekstila, kože i obuće je organ upravljanja Udruženja. Članove Skupštine Udruženja biraju područne komore, u skladu sa Statutom i Pravilnikom o izborima za organe i tijela Privredne komore Republike Srpske i područnih privrednih komora.

Aktuelnosti i najave

Recent Posts / View All Posts

dermal

Otvoren novi proizvodni pogon fabrike „Dermal“

| Aktuelnosti, Tekstil i kožarstvo | No Comments

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je danas novi proizvodni pogon Fabrike obuće „Dermal“ u Kotor Varošu u koji je ta firma uložila 2.500.000 KM.
Fabrika „Dermal“, koja danas obilježava 15 godina rada, trenutno zapošljava 500 radnika.

Fabrika tekstila Javor Nevesinje

Italijanka kupila tekstilnu fabriku „Javor“

| Aktuelnosti, Tekstil i kožarstvo | No Comments

Italijanka Klaudija Varezi kupila je tekstilnu fabriku „Javor“ u Nevesinju u kojoj će u narednom periodu, osim 80 koje već rade, biti zaposleno još šezdesetak radnica koje će za inostrano tržište šiti muške košulje.

Obuca1

Trnovit put do sopstvenog brenda – Tekstilna i obućarska industrija BiH zavisne od uvoza, nedostaje i radna snaga

| Aktuelnosti, Tekstil i kožarstvo | No Comments

Lon poslovi u tekstilnoj i obućarskoj industriji BiH su prije desetak godina bili jedina opcija firmi da osvoje strano tržište u poslijeratnom periodu. Iako su se domaći tekstilci i obućari pokazali kao pouzdan partner stranim kompanijama, koje nam dodjeljuju sve više poslova, a industrija bilježi konstantan rast izvoza, krajnje je vrijeme da se okrenemo sopstvenoj proizvodnji i gradimo prepoznatljiv brend.

Obucari

Nedostatak stručne i kvalifikovane radne snage zajednički problem zemalja regiona

| Novosti iz Komore, slide, Tekstil i kožarstvo | No Comments

Aleksandra Mihajlović Bijelić, sekretar Udruženja, istakla je da 41 preduzeće ove industrije u Srpskoj zapošljava 7378 radnika, čiji se broj u zadnjih 10 godina udvostručio. Posebno je naglasila mjere podrške koje ovaj sektor ima u vidu smanjene osnovice za obračun doprinosa što ima pozitivan efekat na veći obim proizvodnje ali i broj zaposlenih.

Aleksandra Mihajlović Bijelić

Sekretar

+387 51 220 610

+387 51 215 565

Strategije i regulativa