vastil-novi-gradNačelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača i vlasnik preduzeća Vastil Vasko Fagari danas su, presjecanjem vrpce, ozvaničili počatak rada pogona ovog preduzeća u industrijskoj zoni u Poljavnicama kod Novog Grada.
Fagari kaže da je investicija u Novom Gradu uslijedila nakon pokušaja u Nišu, u Srbiji gdje nije bilo dovoljno zainteresovane radne snage.

„Počeli smo u Novom Gradu u februaru ove godine, ali smo, nažalost, izgubili saradnika pa je zato malo kašnjenje. Zaposleno je 70 radnica, a planirano je da radi najmanje 100“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sirovina u ovom tekstilnom preduzeću su kašmir i vuna čija je obrada delikatna.

Direktor preduzeća Miroslav Stanković kaže da 95 odsto radnica nije imalo kvalifikaciju za posao i da je bila potrebna obuka.

„Radnice iz Niša, njih 10 koje imaju radno iskustvo, rade sa djevojkama iz Novog Grada, a obavile su i obuku“, kaže Stanković.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača očekuje da je novi proizvodni pogon početak ponovnog razvoja tekstilne proizvodnje.

„Nadam se da je ovo početak razvojna tekstilne proizvodnje po čemu je ranije naša opština bila poznata“, kaže DRljača.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić naveo je da je usvojen set zakona koji omogućava povećanje plata u javnom i realnom sektoruu Srpskoj.

„U suštini je neoporezivi dio plate sa 200 KM povećan na 500 KM. Očekujem da će poslodavci podržati odluku Vlade Republike Srpske u nastojanjima da se poboljša privredni ambijent u Srpskoj“, kaže Bajić.

Kako je danas rečeno, investitor iz Italije je za prostor i opremu uložio blizu dva miliona KM, a proizvodni program biće plasiran na tržište EU.

U preduzeću je angažovano 60 radnica iz Novog Grada i 10 iz Niša koje su obavljale obuku.

Izvor: SRNA

Leave a Reply