Zakon o radu i plate na vrhu liste zahtjeva

Poslovna zajednica i sindikat pripremaju spisak zahtjeva koje će uputiti na adresu Vlade Republike Srpske da bi bili uzeti u obzir prilikom izrade budžeta i programa ekonomskih reformi za iduću godinu, a na listi će se naći znatan broj ranijih prijedloga.

Ministarstvo finansija Republike Srpske pripremilo je već nacrt republičkog budžeta za iduću godinu, koji iznosi 3,227 milijardi maraka, što je za 196,8 miliona KM manje od rebalansa u 2018. godini, a aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je juče da će RS do kraja godine imati novu vlast, usvojen budžet i ključna dokumenta za iduću godinu.

– Plan je da Vlada utvrdi nacrt budžeta koji će poslužiti za konsultacije sa socijalnim partnerima i ako budu imali ideja i prijedloga da možemo da ih uvrstimo u dokument – rekla je Cvijanovićeva i navela da će, nakon završetka proceduralnog dijela koji se odnosi na opšte izbore, biti konstituisan saziv Narodne skupštine Republike Srpske.

Socijalni partneri već su spremni za novu rundu dijaloga sa predstavnicima vlasti da bi, ističu, u što boljoj mjeri i pripremili prijedloge te ih kasnije i sproveli u djelo da bi bio popravljen položaj radnika i imidž privrede.

U Privrednoj komori RS su kazali da je ključni cilj za iduću godinu dalje rasterećenje privrede kroz smanjenje nameta, ali i realizacija drugih zacrtanih ciljeva. O spisku zahtjeva sa kojim će ići u pregovore sa Vladom biće riječi na današnjoj sjednici Upravnog odbora – rekao je za „Glas Srpske“ portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Sa njima će za istim stolom biti predstavnici poslodavaca.

– Na sastanku ćemo utvrditi naše prijedloge koji će ići prema Vladi s ciljem kreiranja programa ekonomske politike za narednu godinu – kaže prvi čovjek Udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Ključne stvari na spisak su stavili i u Savezu sindikata RS, odakle su podsjetili na memorandum koji su ranije potpisali sa Vladom, a koji sadrži mjere koje treba sprovesti u djelo da bi bio popravljen položaj radnika. Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić kaže da su neke mjere realizovane, a jedna od njih je povećanje radničkih plata. I sindikalni organi danas bi trebalo da usaglase posljednje detalje u vezi sa zahtjevima koje će uputiti vlasti u Srpskoj.

– Završili smo izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i sada novi saziv Vlade treba da utvrdi prijedlog tog zakona da bi parlament to mogao da usvoji u prvom kvartalu naredne godine. Počela je da radi i radna grupa za izmjenu Zakona o radu, koji ostaje naš ključni prioritet, koji treba da se nađe u planovima Vlade – rekla je Mišićeva.

Na listi su i izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, jer je, kako je rekla, jasno da sindikati ne mogu da se uklope u taj zakon, jer predstavljaju potpuno drugi dio društva.

– Moramo otvoriti priču o utvrđivanju najniže plate, a veoma važno je usvojiti strategiju zaštite zdravlja na radu, jer su sve analize pokazala da tu ima mnogo problema – rekla je Mišićeva te dodala da je neophodna reforma zdravstvenog sistema da bi radnici bili dobro plaćeni, a osiguranici imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Iz Ministarstva finansija RS su poručili da pola godine sarađuje sa poslovnom zajednicom na realizaciji ciljeva iz Memoranduma o saradnji, koji će biti smjernica za izradu programa ekonomskih reformi. Izrada nacrta programa ekonomskih reformi RS od 2019. do 2022. godine, u kojem se definišu smjernice za razvoj privrede, nalazi se u završnoj fazi, a nadležni u Vladi RS očekuju da će do 15. novembra biti definisan nacrt ovog dokumenta.

Izvorni prihodi za narednu godinu planirani su u iznosu od 2,779 milijardi i očekivani rast prihoda je za 21,4 miliona KM veći u odnosu na ovu godinu. Za otplatu dugova je, kako je rečeno, planirano 487 miliona ili 264,2 miliona manje nego ove godine, a budžetski suficit treba da iznosi 65,5 miliona maraka.

Jačanje MUP-a

Željka Cvijanović je naglasila da svi socijalni partneri u Srpskoj znaju da će priča o platama morati da bude otvorena da bi sve ono što je uočeno kao devijacija bilo ispravljeno i da bi bili doneseni solidniji zakoni. Podsjetila je da će od 1. januara iduće godine prosvjetnim radnicima biti povećana plata za osam odsto.

Dodala je da se mora voditi računa na koji način bi trebalo da bude ojačano Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, a to bi, kako je rekla, podrazumijevalo kadrovsko jačanje, ali i u smislu nabavke opreme, naoružanja i svega što bi policajac morao da ima.

Izvor: Glas Srpske

Leave a Reply