1,6 miliona maraka pomoći prevoznicima u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić izjavio je da prevoznici u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj od sutra mogu da konkurišu za pomoć Vlade, te da je za ove namjene obezbijeđeno 1,6 miliona KM.

Ćorić je istakao da je uredba Vlade o postupku dodjele sredstava pomoći prevoznicima u drumskom saobraćaju danas objavljena u Službenom glasniku, da na snagu stupa sutra, te da prevoznici imaju rok od 30 dana da konkurišu za dodjelu sredstava.

„Sredstva koja su predodređena za ovu uredbu za prva četiri mjeseca ove godine iznose 1,6 miliona KM. Uredba precizira da se ta sredstva dodjeljuju isključivo radi podrške likvidnosti privrednim subjektima koji su pogođeni pandemijom virusa korona“, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ovo je nastavak pomoći koju Vlada Republike Srpske obezbjeđuje za prevoznike u drumskom saobraćaju.

„U prethodnoj godini smo izdvojili oko šest miliona KM pomoći tim privrednim subjektima da bi održali svoje kapacitete kako u međunarodnom, tako i u međugradskom, gradskom i prigradskom prevozu putnika“, naglasio je resorni ministar.

Ćorić je objasnio da za sredstva mogu da konkurišu privredni subjekti koji se bave ovom djelatnošću i djelatnošću autobuskih stanica, a kojima je sjedište na teritoriji Republike Srpske ili je u Srpskoj sjedište njihovih poslovnih jedinica.

Uslov za dodjelu sredstava, tvrdi Ćorić, jeste i da ti privredni subjekti nisu smanjili broj zaposlenih radnika za više od 20 odsto zaključno sa 30. aprilom ove godine u odnosu na 31. decembar prošle godine.

„Uslov je i da je promet ostvaren u januaru i februaru ove godine manji u odnosu na isti period prošle godine za više od 20 odsto, kao i da su izmirili poreze i doprinose za sve zaposlene radnike, zaključno sa 31.12.2020. godine“, rekao je Ćorić.

Potrebnu dokumentaciju možete naći na stranici Ministarstva saobraćaja i veza Srpske Ministarstvo saobraćaja i veza Home (vladars.net)

Print Friendly

Leave a Reply