Sastanak sa predsjednikom regije Friuli Venecija Đulija

29.05.2023.

U okviru posjete italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija, delegacija, na čelu sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, u Trstu se sastala sa Masimilianom Fedrigom, predsjednikom ove regije, koji je i predsjednik italijanskih regija za uspostavljanje prekogranične privredne i ekonomske saradnje.

Premijer Višković rekao je da u Srpskoj posluje više od 15 italijanskih kompanija koje su tu proteklih godina pronašle mjesto za poslovanje i investicije, te naveo da jedan od najznačajnijih italijanskih investitora PMP planira proširenje poslovanja i investicija u Laktašima.

Vlasnik i direktor italijanske Kompanije PMP Luiđino Poco izjavio je da je ova kompanija više od 20 godina prisutna na teritoriji Republike Srpske, te da je to znak da ovdje vrijedi ulagati, kao i da investiranje u Srpskoj ima mnogo prednosti.

Višković je naglasio da je saradnja Srpske i italijanskih regija već donijela pozitivne rezultate, ali da postoji ogroman potencijal za dalji rast i prosperitet, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

On je predstavio potencijale Republike Srpske, ekonomske pokazatelje, poreske stope i cijene energenata koje izazivaju veliko interesovanje privrednika iz ove regije, te pozvao investitore iz italijanskih regija da sa privrednicima posjete Republiku Srpsku i odaberu je za proširenje poslovanja i investicija.

Delegaciju, koju predvodi premijer Višković, čine predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, gradonačelnici Laktaša i Gradiške, Miroslav Bojić i Zoran Adžić i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.