“Agrolajf” licenca i oprema gradu Prijedoru

U okviru projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”, predstavnicima Grada Prijedora danas je uručena licenca i donirana oprema koja će omogućiti korištenje jedinstvene poljoprivredne platforme “Agrolajf”. Cilj je unapređenje upravljanja poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava, odnosno resorno ministarstvo.

“Taj softver omogućava lokalnoj samoupravi da u digitalnom formatu kvalitetnije i adekvatnije upravlja poljoprivrednim zemljištem koje daje zakupcima na korištenje i koncesionarima”, rekla je novinarima Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore RS.

Juče je počela i obuka u korištenju “Agrolajf” platforme, za koju je odabrano pet mlađih poljoprivrednih proizvođača s područja Prijedora. Oni će da unose podatke o načinu obrade, gnojidbe, vremenu sjetve, skidanju usjeva, odnosno o svim poslovima koje obavljaju na zemljištu.

“Odabrali smo mlađe ljude, koji su informatički pismeniji i moći će da sprovode ovaj projekat”, ističe Danijel Egić, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.  

Osim Prijedora, u ovom pilot-projektu učestvuju Srbac, Brod i Trebinje, a svima je zajedničko da su nosioci Sertifikata za povoljno poslovno okruženje. Privredna komora RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS jedni su od partnera u projektu “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”, koji realizuje kompanija “Telegrup”, uz podršku njemačke razvojne agencije “GIZ”.

 

Print Friendly

Leave a Reply