AgroLIFE: Počeli seminari za službenike pilot opština

By 16. септембра 2020. Novosti iz Komore, Projekti, slide No Comments

IMG-f5c0076871f0bf3ba1d8a2bf69c5b2bb-VPrema Planu projektnih aktivnosti, u okviru projekta  DeveloPPP „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, koji provode kompanija TeleGroup i GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku BFC SEE mreže (NALED, Privredna komore RS i Privredne komore Crne Gore), u toku je održavanje seminara za službenike pilot opština za korištenje AgroLIFE platforme za digitalo upravljanje poljoprivrednim zemljišta.

Projektom su planirane aktivnosti unapredjenja kapaciteta jedinica lokalne samouprave za korištenje digitalnih tehnologija u oblasti upravljaja poljoprivrednim zemljištem.

Pilot lokalne zajednice koje učestvuju u ovom programu, su Trebinje, Prijedor, Srbac i Brod.

Cilj projekta je unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo.

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac biće prve lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj koje će koristiti jedinistvenu  poljoprivrednu platformu/ AgroLIFE softver za digitalo upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Upotreba ove platforme će biti omogućena kroz realizaciju DeveloPPP projekta „Digitalizacija upravljanja opštinskim zemljištem“ koju provode kompanija Telegroup i GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) uz podršku BFC SEE mreže ( NALED, Privredna komore RS i Privredna komora Crne Gore).

AgroLIFE softver, koji je razvio Telegroup, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu svih podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Set alata za planiranje, organizovanje i upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom obezbediće korisnicima veće prinose i ukupne prihode uz smanjenje operativnih troškova. Kroz projekat NALED-a, Telegroup-a i GIZ-a, daljim razvojem platforme doprineće se efikasnijem korišćenju obradivog zemljišta u vlasništvu države, povećanju zadovoljstva zakupaca i očuvanju kvaliteta zemljišta – naveli su u zajedničkoj izjavi Diana Gligorijević suvlasnica TeleGroupa-a i Stefan Đurović, menadžer na projektu.IMG_20200914_121431_resized_20200916_022239667

Više od 45% ukupne teritorije Srbije koristi se kao poljoprivredno zemljište, od čega je 515.000 hektara zemljišta u državnoj svojini kojim upravljaju lokalne samouprave i daje se u zakup. Praksa je pokazala da je, usled nedostatka informacija, nepravilna obrada dovela do opadanja kvaliteta njiva.

– U Srbiji je registrovano više od pola miliona poljoprivrednih gazdinstava, a od ukupnog zemljišta koje se daje na zakup, 65% zakupljuje se u Vojvodini. Lokalne samouprave koje su uključene u projekat među prvima su razvile upotrebu softvera za digitalno upravljanje zemljištem, a da sistematski rade na jačanju konkurentnosti poljoprivrede sada pokazuju uvođenjem meteo-stanica, kao novom uslugom za lokalno stanovništvo. Većina njih prošla je i program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem što svedoči o dobroj poslovnoj klimi u ovim mestima – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Sporazum o saradnji na unapređenju kapaciteta gradova i opština za digitalnim upravljanjem zemljištem potpisali su predstavnici pilot gradova i opština u Srbiji, NALED, kompanija Telegroup i Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

Amira Omanović, menadžer na projektu u Nemačkoj razvojnoj saradnji rekla je da se poljoprivrednicima u saradnji sa opštinama otvaraju nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa, uvezivanjem u jedinstvenu digitalnu platformu koja se može nadograđivati specijalizovanom opremom kao što su meteo stanice, senzori i slično. S druge strane, opštine mogu lakše i efikasnije pratiti način korištenja zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, kako bi mu očuvali kvalitet i sprečili degradaciju, a istovremeno je moguće raspolagati podacima o vrsti i strukturi ukupne poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine.

Projekat je regionalnog karaktera tako da će u narednoj fazi biti uključene i opštine u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kako pilot lokalne samouprave u Srbiji već koriste AgroLIFE platformu, biće mentori kolegama u susednim zemljama, što će omogućiti regionalnu razmenu iskustava i doprineti procesu digitalizacije u regionu.

To je dio unapređenja koji će doprinijeti efikasnijem i lakšem prikupljanju podataka koji za cilj ima povećanje prinosa, uz optimalnu upotrebu đubriva, pesticida i vode.IMG-a6257deaa0bb2f83d338572035255d25-V

Upotrebom ove platforme JLS će unaprijediti procese upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja produktivnosti i iskorišćavanja poljoprivrednih kapaciteta.

unaprijediti procese upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja produktivnosti i najsavremenije meteo-stanice i poljoprivrednicima omogućiti podatke u realnom vremenu o mikroklimatskim uslovima i predviđanje vremenskih prilika sa preciznošću od 90%.

 

Print Friendly

Leave a Reply