April domaće metalce strmoglavio u dubiozu

Poslodavci i privrednici u sektoru metalske i elektro industrije u BiH strahuju od toga šta će im u konačnom zbiru donijeti april. Gubici su veliki, kažu iz privrednih entitetskih komora, ali i iz firmi koje se bave ovim segmentom privrede, s obzirom na to da je ova industrija uglavnom orijentisana na izvoz.

Otkazan je veliki broj narudžbi, firme rade smanjenim kapacitetima, a april će, kako ističu, pokazati pravo stanje u ovom sektoru.

Posljednji dostupni podaci, oni koje u analizi navodi Vanjskotrgovinska komora BiH, pokazuju da je već u prvom kvartalu u metalskoj i elektro industriji zabilježen ukupan pad vanjskotrgovinskog prometa u iznosu od 257,78 miliona KM, odnosno 9,83 posto.

„Najveći pad je u kategoriji aluminijuma i proizvoda od aluminijuma. Izvoz aluminijuma u sirovim oblicima za  prva tri mjeseca pao je za 98 posto, što je 92,5 miliona KM“, kažu iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Zabrinjavajući pad je zabilježen u kategoriji čelika i proizvoda od čelika, prvenstveno zbog pada potražnje i gubitaka ugovora na svjetskom tržištu. Izvoz auto-dijelova bio je u padu 6,1 milion KM, a razlog leži u obustavljenoj proizvodnji velikih proizvođača automobila u EU.  Najveći pad izvoza metalskog sektora je registrovan sa Italijom (35,3 miliona KM) i Hrvatskom (33,5 miliona KM).

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, koji je i vlasnik preduzeća iz oblasti metalske i elektro industrije, ističe za „Nezavisne“ da će ipak april najvjerodostojnije pokazati kakva je situacija i koliki su gubici u ovoj grani privrede.

„Analize koje je uradila  Spoljnotrgovinska komora BiH ne mogu biti reper koji će pokazati  kakvo je stanje  u ovoj grani industrije. Većina firmi radi smanjenim kapacitetom, većina tržišta s kojima smo sarađivali u inostranstvu je potpuno zatvorena, Italija, Austrija, Njemačka… Veliki broj firmi iz oblasti metalske i elektro industrije radnike je poslao na godišnje odmore, a ostali rade na pola radnog vremena. Međutim, i sa takvom reorganizacijom bićemo u gubicima. Čekamo da se završi april pa ćemo onda znati definitivno na čemu smo“, kazao je Ćorić.

Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalske i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH i savjetnik direktora  firme „Pobjeda“ iz Tešnja, kaže da analize i procjene mogu dati pogrešan rezultat, ali da je činjenica da sve ukazuje na to da se nešto dešava i da to nije dobro.

„Puno firmi u BiH u januaru i  februaru poslovalo je relativno dobro. Međutim, pitanje gubitka tržišta i pitanje poslovnog gubitka su dva potpuno različita pojma. Ako govorimo o gubitku kao o finansijskom dijelu, periodični i računi po mjesecu će tek izlaziti i sigurno je da za prva tri mjeseca gubici kao  finansijski pojam nisu egzaktno preveliki. Međutim, ako gledamo samo mart, pa onda april, oni će biti daleko veći nego što je analiza VTK pokazala. Dešava se ogroman pad tržišta, mnoge firme, posebno male, kojima nije zabranjen rad i koje imaju po jednog ili dva kupca, i ako su ti kupci u Italiji stali, oni imaju pad tržišta 100 posto. Koliki će njihov gubitak biti za taj mjesec, zavisi od toga kolike će imati troškove. Svi imaju fiksne troškove, troškove uposlenih koje moraju podnijeti i gubici će biti enormno viši“, kaže Kotorić.

Tvrdi da je ovo najteži događaj u  sferi ekonomije i privrede od Drugog svjetskog rata i da su gubici nezamislivi.

„U metalskoj industriji, koja je uglavnom vezana za izvoz, pad je u prosjeku između 50 i 60 posto. Imate firmi gdje je pad od 10, pa do 90 ili čak 100 posto“, kaže Kotorić.

I Almir Mališević, direktor sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH, za „Nezavisne“ ističe da je situacija jako loša, a posebno u aprilu.

„Ključno nam je da prođe april, da dobijemo podatke za ovaj mjesec, i tek onda ćemo znati gdje se nalazimo“, rekao je Mališević, koji je podsjetio na veliki pad izvoza aluminijuma još od prošle godine otkako je „Aluminij“  Mostar prestao s radom.

„Imamo probleme i sa čelikom, oko kvota izvoza u EU i Kosovo. Sve nas je to pratilo i u prošloj godini, početak ove godine bio je dobar, ali mart i april, koji je katastrofalan, pokazaće velike padove u obimu proizvodnje i izvozu kada je u pitanju ova grana industrije“, kazao je Mališević.

Print Friendly

Leave a Reply