ArcelorMittal: Uspješna poslovna godina za rudare

Kompanija „Arselor Mital“ Prijedor ovu godinu završava uspješno, iako sa 1,6 miliona tona rude nije ispunila plan od 1,75 tona, izjavio je direktor kompanije Mladen Jelača.
Jelača je naglasio da je proizvedeno manje rude zbog pada potražnje kod „Željezare“ u Zenici, a da će najavljeni remont ove željezare uticati i na planove za narednu godinu.

„Riječ je o kapitalnom remontu visoke peći, koji znači zastoj u radu `Željezare` od dva i po mjeseca. Stoga smo i mi morali da korigujemo naš plan proizvodnje, koji ćemo morati realizovati u periodu između devet i 10 mjeseci, a u dva-tri mjeseca nećemo imati posla“, naveo je Jelača.

On je rekao da budućnost rudarstva u Prijedoru, ukoliko ostane samo na Rudniku „Omarska“, nije svijetla jer tamo rude ima samo za narednih sedam godina.

„Da bi se rudarstvo i dalje razvijalo, neophodno je riješiti pitanje Rudnika željezne rude `LJubija`“, istakao je Jelača.

On je dodao da postoje planovi da se u narednih sedam godina napravi miks proizvodnje u Omarskoj i LJubiji.

„Tako bi mogli da produžimo vijek eksploatacije, a da istovremeno ulažemo u istraživanja, otkrivanja novih nalazišta, te da radimo na otvaranju najvećeg ležišta u LJubiji, a to je Vidrenjak, sa oko 20 miliona tona rude“, naveo je Jelača.

On je naveo da sudbina „LJubije“ mora da bude riješena u narednoj godini jer nije riječ samo o budućnosti industrije, već i samog grada sa više od stotinu godina rudarske tradicije, koja ne bi trebalo da se sada završi.

Jelača je napomenuo da su u 2018. godini predviđene investicije veće od pet miliona KM. Ova sredstva će biti usmjerena u nastavak otkupa zemljišta, zatim premještanje primarne drobilice i investiciono održavanje mašina i postrojenja.

 

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply