Banja Luka: Otvoren Centar za investitore

By 13. септембра 2016. Aktuelnosti, BFC SEE, Projekti No Comments

centar1Gradonačelnik Banja Luke, Slobodan Gavranović, otvorio je juče Centar za investitore u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Investitori će na jednom mjestu moći da dobiju pomoć pri pronalasku i izboru lokacija za investiranje, pri rješavanju administrativnih pitanja prilikom procesa registracije i građenja, a Centar će biti i posrednik u komunikaciji između investitora i nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou.

-Dakle, otvaranjem ovog Centra prestaje potreba da se investitori pojavljuju na nekoliko mjesta, jer sve informacije koje ih interesuju dobiće ovdje – kazao je gradonačelnik Gavranović novinarima.

Prema njegovim riječima, ukoliko u Centru trenutno ne postoji mogućnost za pružanjem tražene informacije, obaveza administracije i nadležnih gradskih institucija je da odmah, a najkasnije u roku od 48 časova, dostave informacije Centru, odnosno investitoru, što je i precizirano posebnim pravilnikom.

Osim procedura i pravilnika kojim se reguliše način ponašanja za rad sa investitorima, urađeni su promotivni materijali i vodiči potrebni na stratu svakom investitoru.

-U Centru su sistematizovana radna mjesta odnosno na usluzi investitorima su zaposleni za pravna pitanja, za ekonomsku saradnju i za prostorno-plansku dokumenatciju i građenje, koji će da uvezuju investitore sa odjeljenjima i institucijama. Zato je odgovornost na svim rukovodiocima odjeljenja i gradskih institucija da ovaj Centar funkcioniše, jer to je zajednička zadaća i interes grada u cjelini  – naglasio  je gradonačelnik.

On je pojasnio da su organizacione pripreme za otvaranje Centra završene prošle godine, te da su u posljednja tri mjeseca intenzivirane aktivnosti na instaliranju LEDIS softvera koji će sadržavati sveobuhvatnu bazu podataka od značaja za razvoj lokalne zajednice. Odnosno organizacione jedinice Gradske uparve unosiće u ovu bazu sve podatke za koje su nadležne i time stvarati bazu podataka koja će služiti investitorima.

Sa uslugama Centra za investitore, danas su upoznati članovi Savjeta za privredu i privrednici, odnosno predstavnici najvećih kompanija u gradu, a otvaranju su prisustvovali i načelnici odjeljenja i šefovi odsjeka Gradske uprave i  direktori gradskih institucija, koji će biti logistika ovom Centru.

Tehnički direktor „Beme“, Marinko Umičević, koji je i član Savjeta za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet kazao je novinarima da podržava otvaranje ove kancelarije.

Podsjećamo da je Grad Banja Luka u maju prošle godine, dobio BFC SEE sertifikat za povoljno poslovno okruženje. U okviru toga, sprovedene su brojne aktivnosti, od kojih i današnje otvaranje Centra za investitore, koji se nalazi u kancelariji broj 22.

Print Friendly

Leave a Reply