BFC SEE: Panel diskusija „Rezultati BFC SEE programa jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu“

Vlada Republike Srpske kontinuirano posvećuje veliku pažnju nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Srpskoj, kako bi ih podigla na što viši stepen ujednačenog razvoja, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić na konferenciji o razvoju lokalnih samouprava na Jahorini.
Ona je učestvujući na panel diskusiji u okviru teme „Rezultati BFC SEE programa jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu“, navela da je od 2013. do 2021. godine Vlada po osnovu za nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave izdvojila 18.700.000 KM kao podršku njihovom lokalnom budžetu.

„Prioritet nam je da nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave podignemo na što viši nivo. Počeli smo 2013. godine sa milion KM, a danas je to tri miliona KM po pitanju podrške“, objašnjava Jujićeva.

Jujićeva kaže da je u proteklom periodu kroz ovu podršku finansirano 60 projekata, a cjelokupna vrijednost tih projekata je oko 5,5 miliona KM.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske niti je odustala niti će odustati od podrške bilo kojoj jedinici lokalne samouprave.

Jujićeva dodaje da će jedna od aktivnosti u narednom periodu resornog ministarstva biti izrada strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, suština te strategije koja je proizašla iz programa ekonomskih reformi koju je Narodna skupština Srpske usvojila prošle godine vezana je za period 2022-2028. godina.

„Moram istaći činjenicu da jedna od glavnih aktivnosti i prioritet u ovoj strategiji razvoja jeste podizanje na viši nivo podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokale samouprave“, poručila je Jujićeva.

Šef Odsjeka za planiranje razvoja, poslovne zone i investicije grada Gradiška Darko Vrhovac rekao je da Vlada Srpske pruža pomoć Gradišci i svima u Republici Srpskoj za privlačenje investitora, posebno stranih investitora.

„Grad Gradiška je jedinica lokalne samouprave koja ostvari 96,33 procenta od ukupnih 100 odsto. Iza toga stoji jedan zaista veliki trud i rad, zalaganje i energija koju je cjelokupna lokalna zajednica grada Gradiška uložila, ne samo kada je u pitanju rad sa investitorima, nego i u svim drugim segmentima koje propisuje BFC standard“, naveo je Vrhovac.

On kaže da je proces strateškog planiranja, rada sa investitorima, uspostavljanje poslovnih zona, promocije samoga grada, uvezivanje privrede i obrazovnog sistema grada Gradiška jedan multisektorski pristup da bi se dobila ovako jedna kvalitetna ocjena.

„Ne postoji univerzalna formula uspjeha. Moramo da zasučemo rukave da svi radimo na tome u interesu prije svega naših privrednika ali i u interesu svih stanovnika grada Gradiška, ali i cijele Srpske“, poručio je Vrhovac.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević ističe da su oni prva opština koja je dobila sertifikciju i prošla resertifikaciju te da će tako i nastaviti da radi i razvijaju se na korist građana, ali da ne razdvajaju strane i domaće investitore, već su svi dobro došli.

On navodi da su im domaći investitori fokus, a strani kada budu u Republici Srpskoj to će biti znak da imaju sistem. „Mi smo u procesu izgradnje tog sistema koji mora da bude trajan“, poručio je Miličević.

Na panel diskusiji obratila se i pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Slobodanka Dubravac i investitor Raundliner /Raundliner/ BH Osman DŽamastagić.

Konferenciji o razvoju lokalnih samouprava i programu „Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija“ u Republici Srpskoj, prisustvuje i premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Saveza opština i gradova LJubiša Ćosić, gradonačelnik, Trebinja Mirko Ćurić, načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Konferenciju organizuju Privredna komora Republike Srpske i Mreža za povoljno poslovno okruženje Srpske koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo privrede i preduzetništva i Savez opština i gradova Republike Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply