BFC SEE: Primjeri dobre prakse predstavljeni na 5. Konferenciji „Lokalna samouprava u Republici Srpskoj“

06.06.2024.

Na konferenciji „Lokalna samouprava u Republici Srpskoj“, koju je organizovao Studentski savez Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, u uvodnom dijelu konferencije, prisutnima se obratila Ministarka lokalne uprave i samouprave RS Senka Jujić, koja je, između ostalog, istakla značaj saradnje institucija u Republici Srpskoj i podršku razvoju lokalnim samoupravama.

Na prvom panelu „Lokalna samouprava u praksi“, učestvovali su gradonačelnici Grada Banja Luka i Laktaši i načelnik opštine Modriča, koji su istakli značaj BFC SEE standarda, za unapređenje rada i kvalitet usluga koje lokalne samouprave pružaju privredi.

Na panelu „Izazovi i prespektive razvoja lokalnih samouprava u RS“, učestvovala je Olivera Radić, rukovodilac Centra za upravljanje projektima i analize u Privrednoj komori Republike Srpske. Ona je istakla značaj BFC SEE programa, za povećanje konkurentnosti lokalnih samouprava, investicija i lokalno ekonomski razvoj. Radićeva je istakla da je intezivan rad lokalnih samouprava i podrška nadležnih institucija rezultovala povećanje direktnih stranih investicija za 15,8 % i investicija u osnovna sredstva u vrijednosti od 25%.


Takođe, prema rangiranju fDl Intelligence / Financial Times, Republika Srpska je za strategiju stranih ulaganja izabrana kao jedna od 10 malih regija budućnosti za 2023. godinu. Ona je dodala da je, pored Republike Srpske, više od 40% sertifikovanih gradova i opština našlo svoje mjesto na listi najboljih investicionih destinacija (Financial Times: FDI Cities of the future).
U Republici Srpskoj je formirana Mreža za povoljno poslovno okruženje Republike Srpske, koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, SOGRS i Privredna komora RS, kao tehnički sekretarijat, koji sarađuje sa jedinicama lokalne samouprave u implementaciji ovog projekta.