BFC SEE: Uručena potvrda o ispunjenju kriterijuma opštini Kotor Varoš, potpisani ugovori sa još pet opština i gradova za proces sertifikacije i resertifikacije

Opština Kotor Varoš u prethodnom periodu ispunila je zahtjevne kriterijume koje predviđa međunarodni program sertifikovanja opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem i svrstala se u red ponosnih nosilaca standarda BFC SEE.

Na današnoj svečanoj ceremoniji, potvrdu o ispunjenju ovih kreiterija načelniku opštine Kotor Varoš, Zdenku Sakanu, uručila je direktor Privredne komore Republike Srpkse, Dragica Ristić.

Sakan je, nakon uručenja potvrde, rekao novinarima da je ovo dokaz da je opština Kotor Varoš maksimalno na usluzi poslovnoj i privrednoj zajednici, te potencijalnim stranim investitorima.

U okviru današnje manifestacije, direktor Privredne komore RS, tehničkog sekretarijata za realizaciju programa BFC SEE u Republici Srpskoj, Dragica Ristić, potpisala je ugovore i o sprovođenju procesa sertifikacije sa predstavnicima Novog Grada, Prnjavora i Broda, kao i resertifikaciji lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem sa predstavnicima Banjaluke i Bijeljine.
Od 2014. godine, prema njenim riječima, u procesu sertifikacije je 14 lokalnih zajednica.
– Sertifikacijom se lokalne zajednice dovode u ravnopravniji položaj, jer unapređuju poslovni ambijent i bivaju prepoznatnjive u regionu, s obzirom an to da sertifikati garantuju da mogu obezbijediti i pružiti podršku i uslugu investitorima u skladu sa standardima koje propisuje BFC sertifikacija – dodala je Dragica Ristić.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, te ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
Rešićeva je navela da BFC nije samo sertifikat, već način na koji jedna lokalna zajednica treba da komunicira sa privredom.
– Standardi sertifikacije su dobro postavljeni. Nama su potrebne jake i privredi otvorene zajednice, jer koliko nam je jaka lokalna zajednica toliko je snažna i Republika Srpska – poručila je Rešićeva.
Prmea njenim riječima, privreda mora biti u fokusu svih lokalnih zajednica.

– Nadam se da će ovim intenzitetom sve lokalne zajednice u Srpskoj ući u proces sertifikacije – kazala je Rešićeva i podsjetila da su lokalne zajednice u Srpskoj vrlo aktivno uključene u proces sertifikacije.
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je da je u Srpskoj razvijena svijest o značaju sertifikata, odnosno postizanja povoljnijeg poslovnog okruženja, efikasnije administracije, što će omogućiti kvalitetniju uslugu investitorima.
Gradonačelik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da ovaj grad ima sertifikat, kao i da je danas ušao u proces resertifikacije, što predstalja međunarodnu potvrdu povoljnog poslovnog okruženja.
– To je znak stranim investitorima da ulaze u uređen sistem, te da mogu očikavati povoljan poslovni ambijent – dodao je Radojičić.
Ovom prilikom održana je panel-diskusija „Uslovi poslovanja i investicije – Primjeri dobre dobre prakse u sertifikovanim lokalnim samoupravama“.

DSC_4151DSC_4117DSC_4038DSC_4101DSC_4036DSC_4081DSC_4021DSC_4134DSC_4076

Leave a Reply