“Biraj borovnicu – domaću i svježu” Poljoprivredni klaster GLS povezuje proizvođače i potrošače

Poljoprivredni klaster GLS radi na organizovanju, udruživanju i zajedničkom nastupu poljoprivrednih proizvođača, sa ciljem podizanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Pored proizvođača, klaster u svoje aktivnosti uključuje i druge relevantne grupe, a koje su važne za razvoj konkurentosti poljoprivrednog sektora.

Do sada klaster je sproveo niz aktivnosti, od kojih se posebno izdvajaju:

  1. edukacija proizvođača voća i povrća;
  2. razvoj internet platforme Plodovi sela (https://plodovisela.com/), koja će povećati vidljivost svih lokalnih proizvođača;
  3. organizaciju sajmova za povezivanje malih prerađivača i potrošača, među kojima se ističe sajam u Tržnom centru Delta Planet;
  4. formiranje poljoprivredne zadruge Plodovi Slatine i lansiranje tržišnog brenda „Slatinski paradajz“.

U ovoj godini, Poljoprivredni klaster „GLS“ započeo je sa razvojem plantažne borovnice kroz Projekat razvoja ruralne konkurentosti (RCDP), koji se finansira iz IFAD fonda, a kojeg sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Plantažna borovnica predstavlja perspektivnu voćnu vrstu koja se tradicionalno ne uzgaja na našim područjima, za razliku od jabuke, kruške, šljive i nekih drugih voćnih vrsta. Pioniri u uzgoju i najveća proizvodnja u Republici Srpskoj nalazi se upravo na regiji GLS (Gradiška – Laktaši – Srbac).

U cilju povećanja prinosa i kvaliteta borovnice, u saradnji sa svojom članicom, preduzećem „Naša borovnica“ doo, Poljoprivredni klaster GLS radi na ujednačavanju i podizanju nivoa tehnološkog uzgoja borovnice. Pa tako, proizvođači, osim što koriste istu prihranu i zaštitu, po prvi put imaju i savjetodavne usluge od strane stručnog tima, koji redovno obilazi i nadzire proizvodnju borovnice kod udruženih proizvođača. Trenutno, grupu čine 10 proizvođača iz Srpca, Gradiške, Čelinca, Novog Grada i Petrova, a s obzirom na interesovanje za uzgoj ove kulture, treba očekivati mnogo veći broj i širenje na čitavu Republiku Srpsku.

S obzirom da je berba borovnice u toku, u Poljoprivrednom klasteru GLS su odlučili da pokrenu lokalnu promotivnu kampanju pod nazivom “BIRAJ BOROVNICU – DOMAĆU I SVJEŽU”. Cilj kampanje je upoznati potrošače sa jednom od najljekovitih voćnih vrsta, koje su izuzetno važne za zdravlje čovjeka, i na taj način pospješiti zdrave navike kroz konzumaciju ovog bobičastog voća.

– Implementaciji kampanje je prethodilo istraživanje na osnovu koga smo došli do saznanja da potrošači nisu upoznati s domaćim proizvođačima borovnice, ali i da bi rado kupovali domaće proizvode ukoliko bi se mogli adekvatno informisati o proizvođačima i načinima kupovine ovog proizvoda – rekao je Bojan Ćikić, menadžer Poljoprivrednog klastera GLS.

Rezultati su ih dodatno motivisali i tako je nastala ova kampanja. Pored promocije samih proizvođača, krajnji cilj ove kampanje jeste da omogući direktno povezivanje proizvođača putem društvenih mreža i Plotforme Plodovi sela sa potrošačima.

– U planu nam je organizacija nekoliko manjih događaja u Banjaluci, Gradišci i Prnjavoru, kao i završne manifestacije “Dani borovnice”. Jedan događaj je već iza nas, održan je u Laktašima prethodni vikend. Zaista smo zadovoljni kako je sve proteklo i uprkos velikim vrućinama imali smo veliki broj posjeta na štandovima borovnice – istakao je Ćikić.

Na ovaj način žele da doprinesu promociji domaće potrošnje i da pomognu lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoje plodove.

Sam naziv kampanje kaže “BIRAJ” (zdrave navike i kupuj) “BOROVNICU” (kao jednu od najljekovitih voćnjih vrsta). i to ne bilo kakvu borovnicu, već “SVJEŽU”, kako je i najslađa, i “DOMAĆU”, sigurnu, sa grmova naših proizvođača.

Print Friendly

Leave a Reply