Bonitetna izvrsnost kompanija Republike Srpske

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.
Ovakvi pokazatelji rezultata bonitetno izvrsnih kompanija i njihov doprinos privredi svoje regije najbolje govore o značaju ove međunarodno priznate ocjene kvaliteta rada kompanija. Stoga Bisnode BH organizuje niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost, koji je nadtavljen danas Banjoj Luci, gdje su održani u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske, koja u nizu svojih aktivnosti uvijek ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i dugogodišnji rad i napore ove institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije regije.
Ovo je i prilika da predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija dodijeli Bisnode sertifikat, kao međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Takođe, čak četiri kompanije dobile su Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja natprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.
Bisnode sertifikat je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće ekonomije, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.
Napominjemo da bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija a da se metodologija za definisanje bonitetne izvrsnosti zasniva na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja kompanija (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.
Zlata Mulać Jagličić, direktorica kompanije Bisnode uručila je zaslužena priznanja predstavnicima slijedećih bonitetno izvrsnih kompanija:

TORZOKOM Prijedor
WVP a.d. Banja Luka
VSC a.d. Banja Luka
KRAJINAPETROL a.d. Banja Luka
SAMATINI Banja Luka
ULTIMAX Banja Luka
BIOMEDIC Banja Luka
ALTERNATIVNA TELEVIZIJA Banja Luka
Posebna priznanja: u pitanju je serifikat za Zlatnu bonitetnu izvrsnost – koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.
Total trade d.o.o Doboj
M&I SYSTEMS d.o.o. Banja Luka
URBIS CENTAR d.o.o. Banja Luka
ELNOS BL D.O.O. Banja Luka

Print Friendly

Leave a Reply