Budućnost kožarsko prerađivačke industrije – modeli razvoja

kozariUdruženje kožarsko-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore Međimurskoj županiji i podružnici Hrvatske gospodarske komore u Čakovcu ove je godine bilo domaćin 4. Međunarodnog skupa proizvođača kože i proizvoda od kože.

Skup, kojem je prisustvovala i sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori Republike Srpske, održan je juče u čakovečkom Hotelu Park, na temu „Budućnost kožarsko-prerađivačke industrije – modeli razvoja“.

Ovom skupu prisustvovali su i župan Međimurske županije, Matija Posavac, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i predstavnici sektorskih udruženja iz Hrvatske, BiH i Srbije.

– Ovo je 4. skup po redu i svake se godine organizuje s nekim temama koje su u tom trenutku aktuelne. U ovom trenutku najaktuelnija činjenica je da je generalno industrija suočena da mora uz povećanje troškova, prvenstveno plata ostati konkurentna na svjetskom tržištu. Kako bi to uspjeli, razvijamo taj model INDUSTRIJA 4.0, projekt pokrenut 2013. godine, koji je već u fazi implementacije nakon istraživačkih koraka – rekao je predsjednik Udruženja kožara i obućara Hrvatske gospodarske komore, Mladen Križaić.

Prije svega, kako je rekao, prerađivačka industrija i proizvodnja obuće je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji jako važna, jer pokriva 85 odsto kapaciteta i gotovo 75 procenata zaposlenih od ukupno 10.000 koliko ih je bilo u 2015. godini.

– Iz godine u godinu ova se industrija razvija, ali problem su joj plate koje su oko 3 hiljade kuna – objasnio je Križaić.

Cilj je postignut, da proizvođači opreme predstave svoju najnoviju tehnologiju, a stručnjaci iz industrije nove modele u organizaciji poslovanja. U sklopu sajma organizovano je i izložbeno mjesto na kojem su se predstavili radovi učenika srednjih škola i studenata, među kojima i oni učenika Gospodarske škole Čakovec.

Aleksandra Mihajlović Bjelić, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, predstavila je podatke za Republiku Srpsku. U obućarskoj industriji zaposleno je više od 7.000 radnika, od toga 36 odsto kvalificikovane i 17 odsto nekvalifikovane radne snage, s prosječnom platom od 400 KM. Kožarska industrija bilježi pozitivne trendove, što je rezultat stranih investicija, ali i investicija kompanija u tehnologiju.

Pohvalila je mjere podrške Vlade Republike Srpske, pomoću kojih su kompanije iz ovog sektora uspjele zadržati broj radnika, a podrška se pokazala opravdanom s obzirom na to da su pojedina preduzeća povećala broj radnika i počela razvijati i vlastite proizvode.

Problem nedostatka stručnoga kadra prisutan je i u Republici Srpskoj, ali i zavisnost o uvozu repromaterijala iz drugih zemalja.

Radovan Pazurević direktor preduzeća Sanino iz Dervente i predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH, istakao je da je u BiH 26 odsto nekvalificiranih radnika, što uz nedostatak radne snage koči daljnji razvoj industrije.

Perspektivu vidi u razvoju vlastitih domaćih proizvoda, uz proizvodnju repromaterijala u zemlji, a i u reformama ključnima za razvoj djelokruga, ponajprije u dualnom obrazovanju koje će tržištu dati djelatnika sa znanjima i praktičnim iskustvima, i u interakciji i u integraciji nauke i privrede.

Leave a Reply