„Čajna internešnel“ zainteresovana za gradnju HE „Dabar“

Čajna - HE DabarMinistar industrije, energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije „Čajna internešnal voter end elektrik korporejšn“ koja je zainteresovana za gradnju hidroelektrane „Dabar“.
Đokić je nakon sastanka izjavio novinarima da je riječ o respektabilnoj kompaniji – jednoj od lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata sa kojom bi u ponedjeljak trebalo da bude potpisan i memorandum o saradnji.
„Ova kompanija je izrazila spremnost da se zajedno sa Vladom Srpske angažuje i na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat kod kineske Eksim banke koja je već ovoj kompaniji dala načelnu saglasnost da vodi pregovore“, rekao je Đokić.
On je pojasnio da je postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane „Dabar“ javan i izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija ponuditi najbolje uslove.
„Za nas je jako značajno da nastavljamo ovu aktivnost i u narednom periodu ćemo se kao Vlada i ministarstvo maksimalno angažovati da projekat hidroelektrane ‘Dabar’ krene u realizaciju punim kapacitetom“, istakao je Đokić.
Predstavnik kineske kompanije „Čajna internešnal voter end elektrik korporejšn“ Čen Lijang rekao je da je ova komapnija kćerka kineske kompanije „Tri klisure“ koja je do sada radila na najvećim energetskim objektima u svijetu posebno zasnovanim na obnovljivim izvorima energije, a koja je od projekata u Evropi bila angažovana na izgradnji hidroelektrane „Kozjak“ u Makedoniji, najveće solarne elektrane u Grčkoj, a najveći je akcionar portugalske elektroprivrede.
On je ocijenio da je današnji sastanak sa ministrom Đokićem bio uspješan i iazrazio uvjerenje da će i buduća saradnja biti uspješna.
„U potpunosti poštujemo Vladu i ‘Elektroprivredu Republike Srpske’ i u potpunosti ćemo da djelujemo sa njihovim zahtjevima i već pripremljenom dokumentacijom u ovom projektu“, rekao je on i dodao da kineska kompanija koju predstavlja angažuje domaću radnu snagu i domaće dobavljače na projektima na kojima radi.
Buduća hidroelektrana „Dabar“ dio je hidroenergetskog sistema „Gornji horizonti“ – njeni planirani kapaciteti su 159,15 megavata, a ukupna vrijednost bi trebala da bude oko 180 miliona evra.
Do sada je urađena projektna dokumentacija za ovu hidroelektranu, sve neohodne studije, odrađen je i dio pripremnih radova na području gdje će se graditi elektrana, putna infrastruktura, izgrađeno vodozahvatno područje, vodovodna i elektro mreža.
Proveden je dio aktivnosti za dobijanje građevinske dozvole, a u toku je rješavanje spora sa Federacijom BiH oko izdavanja ekološke dozvole.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply