CDT PKRS predstavljen na „Forward“ konferenciji

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banja Luka, organizovali su u Banjoj Luci 09. i 10. decembra 2021. godine treću po redu „Forward“ konferenciju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Prvog dana konferencije fokus je bio na digitalnoj transformaciji, imajući u vidu njenog uticaja na razvoj privrede i jačanje konkurentnosti, te je bila prilika za razmjenu iskustava i primjera uspješne digitalne transformacije. Na Konferenciji „Forward“ predstavljeni su aktuelni svjetski trendovi razvijenih ekonomija, kao i profitabilnih kompanija koje stavljaju digitalnu transformaciju kao prioritetnu aktivnost.

Naučno tehnološki parkovi postaju jedan od generatora uspjeha ekonomija kroz znanje i istraživanje koja iz njih proizilazi. Fokus panela u kom su učestvovali predstavnici naučno tehnoloških parkova iz regiona je bio razmjena iskustva i dobrih praksi. Drugog dana konferencije diskutovalo se o tome kako finansirati projekte i kompanije koje razvijaju nove proizvode i procese, te o digitalnim ugovorima i modernim načinima poslovanja u privatnom i javnom sektoru.

Drugog dana konferencije, Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, predstavila je iskustva Republike Srpske u procesu digitalizacije MSP, kroz rad Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske.

Uz podršku EU4Business projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT SME“ uspostavljen je i ojačan Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske, u cilju pružanja podrške privrednim društvima na polju digitalne transformacije.

Imajuću u vidu značaj digitalne ekonomije na razvoj privrede, Centar za digitalnu transformaciju Privredna komora RS razvio je uslugu koja vodi preduzeće od početka do kraja kroz cijeli proces digitalne transformacije, uz podršku konsultanata koji su obučeni i sertifikovani za tu namjenu. Preduzeće uz podršku konsultanta definiše šta je potrebno da se unapredi, odnosno implementira kako bi unaprijedilo svoje poslovanje i povećalo konkurentnost na tržištu.

U cilju podizanja svijesti o značaju i koristima koja preduzeća mogu ostvariti digitalizacijom poslovnih procesa, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa podrškom preduzećima u procesu digitalne transformacije, koja se realizuje u okviru projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT SME“. Kroz program podrške digitalnoj transformaciji 10 privrednih društava iz metalskog sektora, trenutno implementira digitalna rješenja koja su identifikovana u strategijama digitalne transformacije, u vrijednost od 100.000 eura.

Privredna komora Republike Srpske, u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Banja Luka, Inovacioniom centrom Banja Luka, te kompanijama „Saga NFG“ d.o.o. Banja Luka i „Topinox“ d.o.o. Prnjavor, realizuje projekat „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT“, ukupne vrijednosti 484.400 KM. Evropska unija i vlada SR Njemačke, u okviru EU4Business-a, finansiraju ovaj projekat u vrijednosti od 384.000 KM. Projekat ima za cilj podići konkurentnost i inovacione kapacitete izvozno-orijentisanih malih i srednjih preduzeća metaloprerađivačke i mašinske industrije Republike Srpske.

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio programa „Lokalne razvojne strategije – Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH“, koji podržava vlada SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

IMG-3c0aa54270fe64189feee80831a93809-V       IMG-084725928104ebab417ade47f511fc7e-V      IMG-abdd4e339485c921285c0d7c13afc19f-V

Print Friendly

Leave a Reply