CeBIT 2017: Ostvareni kontakti sa brojnim potencijalnim partnerima naših kompanija iz oblasti IKT-a

Vodećem svjetskom sajmu informacionih tehnologija, telekomunikacija, softvera i usluga „CeBIT 2017“, koji je održan prošle sedmice u Hanoveru, prisustvovao je sekretar udruženja za informacione i komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS, Slobodan M. Dragićević, kao jedini predstavnik iz BiH.

Na ovom sajmu, na kojem je učestvovalo više oid 3.000 izlagača, predstavljena su inovativna rešenja koja su razvijena u prethodnoj godini kao i novi trendovi u ovoj oblasti. Osim toga, Sajam prate i druge aktivnosti, kao što je umrežavanje, B2B razgovori, HR, predavanja, sesije i konferencije, zbog čega je dodatno bilo važno da naše udruženje ima svog predstavnika.

Jedan od doprinosa bio je i učešće u okviru EEN mreže i konzorcijuma iz RS u FUTURE MATCH 2017. To je učešće u B2B susretima gdje su se u posebnom paviljonu dešavali polučasovni razgovori sa preko 1.500 pojedinačnih prijava.

Većina razgovora koje je imao Dragićević bila je sa predstavnicima kompanija koje nude određena rešenja, a zahtjev naših IT firmi za pronalaženjem interesantnih partnera, ispunjen jer, jer je naš predstavnik ostvario direktne kontakte sa stranim kompanijama.

Korišćenjem slogana „Descover d!economy“ predstavljeno je 27 potpuno novih inovacija kojima se digitalizacija čini opipljivom. U posebnoj hali predstavljen je autobus koji saobraća bez šofera i koji je testiran za gradske uslove, a posjetioci su mogli da se voze u njemu.

Svi značajni brendovi predstavili su svoja hibridna rešanja, kao i vozila specijalne namjene, jer su već u upotrebi vozila koja se automatski isključuju dok čekate na semaforu i pale kad poželite da se pokrenete. U dijelu mobilitija predstavljeni su i veliki sistemi povezivanja svih vozila sa drugim sistemima u gradovima i naseljima.

Poseban paviljon predviđen je za zemlju partnera – Japan i u ponedeljak je bilo zvanično otvaranje sajama uz velike mjere sigurnost na kojima je bila kancelarka SR Njemačke i premijer Japana. Njihovi štandovi su preplavljeni robotima koji se ponašaju identično kao ljudi i obavljaju složene aktivnosti – zamjenjuju čovjeka u dosadnim aktivnostima koje se ponavljaju.

Poseban dio i jedna hala bila je za firme iz oblasti Cyber security-ja. Ovo čini okosnicu razvoja svih  drugih sektora, a posebno IoT, gdje ovakvi sistemi mogu imati paradoksalnu primjenu. Nama najbliži, Rumuni, imali su svoj poseban prostor.

Dronovi su i dalje vrlo aktuelni, tako da se tu nalaze i sve veći uređaji koji imaju složenu namjenu. Ono što je značajno jeste da sve ove inovacije stvaraju u realnim ekonomskim uslovima i podstiču rast i razvoj privrede. Nastavlja se „potraga za ljudima – stručnajcima“ u domenu outsourcing-a, kao i konkretnih radnih mjesta.

Namjera Privredne komore RS je da sljedeće godine organizuje odlazak grupe privrednika iz ove oblasti na CeBIT, kako bi direktno razgovarali i dogovorali poslove.

Print Friendly

Leave a Reply