Članovi EUNORS-a na Regionalnoj konferenciji EEN u Hrvatskoj

Kao član Evropske mreže preduzetništva u Republici Srpskoj, predstavnici Privredne komore Republike Srpske učestovali su na regionalnoj EEN konferenciji „SEE Regional Conference 2022 Enterprise Europe Network“, koja je održana  u Hrvatskoj, u periodu 13 – 15.12.2022. godine. Konferenciju je organizovala Hrvatska gospodarska komora (HGK),  kao koordinator EEN mreže u Republici Hrvatskoj u saradnji sa  Hrvatskom agencijom za preduzetništvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Konferencija je okupila stotinjak predstavnika partnerskih institucija iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cilj organizacije ovog tradicionalnog događanja bio je unapređenje znanja i saradnje između regionalnih partnera u svrhu poboljšanja kvaliteta usluga EEN-a.

Na konferenciji se prisutnima obratila  g-đa Natalia Martinez Paramo, rukovodilac jedinice Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća Evropske komisije (EISMEA), kao i g-din Janko Bobetko, zamjenik  predsjednika Upravnog odbora Hrvatske agencije za mala i srednja preduzeća,  inovacije i investicije  (HAMAG-BICRO) i g-din Šime Erlić-državni, sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova.

Tom prilikom prezentovana je i online FINNO platforma, koju su razvili partneri regionalnih EEN konzorcijuma, u okviru koje privredna društva mogu naći potrebne informacije o  mogućnostima finansiranja poslovanja iz EU programa pomoći i drugih institucija i uspostaviti saradnju sa relevantnim konsultantima.Privredna društva iz Republike Srpske koriste podršku EEN mreže od 2017. godine. Podrška se odnosi na informisanje, unapređenje znanja i pružanje savjetodavnih usluga u pogledu ispunjavanja uslova za plasman proizvoda i usluga na EU tržište i povezivanje sa partnerima u inostranstvu.

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel diskusije. Prvi panel je moderirala Andrea Meleš, pomoćnica rukovodioca Odjeljenja u EISMEA-i. Učesnici  panela su bili Keith Sequeira, rukovodilac jedinice za upravljanje i koordinaciju EIC-a i EISMEA-e, Ana Barjašić, izvršna direktorica Connectology i član odbora EIC-a, Igor Milek iz SPIRIT Slovenia, kao i Tomaž Karčnik iz slovenačkog preduzeća BioSistemika, koji je podijelio svoja uspješna iskustva prijave na EIC program. Zaključak panela je da je potrebno unaprijediti savjetodavne usluge institucija, pa tako i savjetnika EEN-a, kako bi se povećao broj kvalitetnih prijava na ovaj program.

Održana je i druga panel diskusija na kojoj se raspravljalo kako će Europska digitalna inovacijski centri (EDIH) i Digitalni centri za inovacije (DIH) pružiti podršku preduzetništvu. Panel je vodio Siniša Marčić iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), a u panelu su učestovali: Maja Sušec, koordinatorica operacija Digital Innovation Huba Univerziteta u Mariboru, Mateo Ivanac, rukovodilac Odjelenja za inovacijski sistem  u HGK, Boris Golob, direktor STEP Ri naučno-tehnologijskog parka Univerziteta u Rijeci, jednog od partnera konzorcija EEN Hrvatska, Bojan Ćudić, rukovodilac Odjeljenja Razvojne agencije Republike Srpske, te Boris Antić, profesor s Fakulteta tehničkih nauka Sveučilišta u Novom Sadu.

U završnom dijelu konferencije učesnicima se obratila Marija Popović, rukovodilac programa iz EISMEA-e, zadužena za praćenje EEN projekata jugoistočne Europe i time zatvorila službeni dio konferencije.

IMG-560a822e55161b618a954d8b59a58b3f-V   DSC_1539    DSC_1397

DSC_1588 – kopija (2)    grupna fotografija1 – kopija

Print Friendly

Leave a Reply