Ćorić: Neophodno veće ulaganje u mehanizaciju

U privredi Republike Srpske neophodno je veće ulaganje u nabavku savremenih mašina i automatizaciju, bez čega je nemoguće biti konkurentan na tržištu, rekao je Srni direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić.
On je istakao da je automatizacija najpotrebnija i najprimjenjivija u oblasti mašinske i elektro industrije, koje su nosioci razvoja u svim zemljama, ali da je potrebna i u oblasti kožarske, tekstilne i svake druge industrije.
„Danas je oprema ta koja garantuje kvalitet i produktivnost. To su savremene mašine, automatizacija i kvalitetna radna snaga koja je u stanju da prati te mašine, u smislu dovoljne obučenosti, kreativnosti za programiranje i slično“, naglasio je Ćorić.
Prema njegovim riječima, trendove u Evropi i svijetu prepoznaju i domaći privrednici, koji u posljednje vrijeme mnogo ulažu u opremu, posebno u mašinskoj industriji.
„Imamo fabrike u oblasti kožarske industrije u kojoj robot pravi đonove za cipele, što je prije desetak godina bilo nezamislivo“, napomenuo je Ćorić.
S druge strane, tvrdi Ćorić, problem većine privrednika u Srpskoj je što nemaju finansijske moći da kvalitetno prate novosti u svijetu mehanizacije.
„Privrednicima nije rješenje da uzimaju sredstva od komercijalnih banaka, jer su ona izuzetno skupa. Najbolje rješenje bili su podsticaji Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koje smo imali prethodnih godina“, rekao je Ćorić.
On je dodao da su ti podsticaji dali efekete, odnosno da se pokazalo da su sve firme koje su obnavljale mašine povećale proizvodnju i broj zaposlenih u smislu proširenja proizvodnih procesa.
Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske podsjećaju da je u 2011. godini uveden postupak dodjele subvencija po principu projektnog finansiranja.
Od tada se subvencije dodjeljuju isključivo kao podrška realizaciji razvojnih projekata privrednih subjekata, a koji se odnose na uvođenje savremene tehnologije, savremene opreme i „know-how“, izgradnju proizvodnih objekata, razvoj i inovacije, jačanje ljudskih resursa, promociju, te projekte uvođenja sistema kvaliteta.
S tim u vezi, od 2011-2013. godine dodijeljeno je ukupno 56,57 miliona KM za 704 privredna subjekta, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Izvor: SRNAnamjenska-industrija(2)

Print Friendly

Leave a Reply